Kole: börsihinnaga elektrit tarbiva soomlase kodune elektriarve tuleb 8000 eurot – kuidas ta selle ära maksab?

67-aastane Tuusula loomaarst Pirkko on mures: tal on elektrilepingu börsihinnaga ja talvine elektriarve võib tulla 8000 eurot. Ta ei tea veel, kuidas ta selle summa ära maksab.

Naine on viimastel päevadel lasknud oma majas temperatuuri 10 kraadi peale, käib kodus ringi kampsuniga, põletab küünlaid ja käib pesemas ujulas, et mitte kodus vee soojendamise peale elektrit kulutada, vahendab Helsingin Sanomat.

Naine räägib, et magab vatipükstega. Üksi elav Pirkko vahetas augustis oma fikseeritud hinnaga elektripaketi börsihinnaga paketi vastu. Tema elektri hind muutub iga tund ja on seotud elektri börsihinnaga.

Elektri börsihind on olnud Soomes käesoleval nädalal erakordselt kõrge. See hirmutab elektriga kodu kütvat naist. Talvine elektriarve võib tulla 8000 eurot ja ta ei tea, kuidas ta selle ära maksab.

Pirkko pääses siiski hullemast. Ta luges lehest, et elektrifirmad vahetavad tähtajalisi börsipakette fikeeritud hinnaga pakettide vastu ja ta võttis ühendust Fortumiga. Sealt öeldi, et klientidel lastakse praeguses olukorras oma pakette ringi vahetada. Tavaliselt seda ei tehta.

Naine räägib nüüd, et julgeb kodus jõuluroogasid valmistada ja see on kergendus. Detsembri algus aga tundus katastroofina.

Enne paketi vahetust üritas Pirkko teha kõik, et elektrit kokku hoida, aga see ei õnnestunud. Ainuüksi iseseisvuspäeva 6. detsembri elektriarve oli 40 eurot, kuigi toas oli vaid 10 kraadi sooja ja naist ennast polnud isegi kodus.

Varasematel aastatel on naise elektriarve olnud talvel kõige külmematel kuudel ligi 400 eurot kuus, kui elektri hind oli 6 senti kWh eest. Nüüd aga kerkis ühe kWh hind üle euro. Naine räägib, et kui hakata selle põhjal arvutama, siis tuleb kosmiline hind ja seda ei jaksa keegi maksta.

Pirkko võtab loomaarstina kodus kliente vastu, aga nüüd on ka see raskendatud, sest toad on külmad.

Energia | “Eihän sitä kukaan pysty maksamaan” – Pörssisähköön vaihtanut Pirkko Valmari menetti yöunensa, kun talvella odotti 8 000 euron sähkölasku

Sähköyhtiöt ovat nyt vaihtaneet asiakkaiden määräaikaisiakin pörssi­sähkö­sopimuksia poikkeuksellisesti heti kiinteähintaisiin. 67-vuotias tuusulalainen Pirkko Valmari on nyt helpottunut. Viime päivinä hän on laskenut omakotitalonsa lämpötilan kymmeneen asteeseen ja käynyt uimahallissa suihkussa, jotta veden lämmittämiseen ei tarvitsisi käyttää sähköä. “Olen toppahousuissa kymmenen asteen lämpötilassa täällä nukkunut”, Valmari kertoo.

Kommentaarid
(Külastatud 6,222 korda, 1 külastust täna)