Ida-Helsingi kool keelas koolipäeva ajal telefonide kasutamise – tulemus oli üllatav

Helsingi idaosa Myllypuro põhikool keelas õppetöö ajal õpilastel mobiiltelefonide kasutamise. Nüüd on koolis hoopis teistsugune meeleolu.

Õpilased tegelevad nüüd hoopis millegi muu kui telefoni näppimisega. Osa neist mängib vahetunni ajal hoovis jalgpalli, osa on kogunenud gruppidesse omavahel juttu ajama. Meeleolu on sama nagu 1980ndatel aastatel, vahendab Helsingin Sanomat.

Ainult hoone peasissekäigu ees on näha õpilastel käes telefone, aga neidki on kümmekond. Kokku õpib koolis 900 õpilast, kui kõik põhikooli astmed kokku arvata.

Kõik see pole juhus, vaid kooli teadlik tegevus, mis on kestnud juba paar aastat. Koolis kehtestati juba enne koroonat reegel, et õppetöö ajal telefoni ei kasutata. Lisaks soovitab kool algklasside õpilastel vältida telefoni kasutamist ka vahetundide ajal.

Nüüd on täheldatud Myllypuro koolis veel üht muutust – õpilaste keskendumisvõime on paranenud. Klassides on lihtsam grupitööd teha, kuna tähelepanu pole hajutatud.

Seda on juba varem täheldatud, et nutitelefonid takistavad õppetööd. Nüüd soovitatakse Myllypuro kooli eeskuju rakendada ka teistes koolides. Selliseid koole on teisi ka mujal Soomes. Eriti hästi toimib see neis koolides, kus õpilased veedavad terve koolipäeva ühes õppehoones.

Lisaks toonitatakse, et kool pole ainult õppe-, vaid ka kasvatusasutus ning ilma telefonita on lapsi lihtsam kontrollida.

Kui Myllypuro kooli õpilane reegleid eirab, siis kõigepealt tuleb märkus Wilma rakendusse. Pärast viiendat märkust järgneb vestlus kooli direktoriga, kus võivad osaleda ka lapsevanemad. Koolis on aga märgatud, et õpilased ei soovi märkusi saada või direktori juures käia, mistõttu nad järgivad reegleid.

Helsingi koolides pole nutitelefonide osas üldist juhist, mistõttu on koolidel vabadus endal otsustada. Koolid võivad keelata telefonide kasutamise õppetöö ajal, või näiteks klassis toimuva striimimise. Mõnedes koolides on juhised erinevad olenevalt õpilaste vanusest. Algklasside puhul võidakse üldse keelata telefoni kasutamine koolipäeva ajal.

Samas on ka koole, kus telefonide kasutamist ei piirata. Näiteks on nii Kannelmäki koolis. Seal on põhikooli lõpuklasside õpilastel igaühel oma sülearvuti. Kui igal õpilasel on oma arvuti, vähendab see vajadust telefoni kasutamise järele. Ent on ka selliseid olukordi õppetöö ajal, mil õpetaja lubab õpilastel telefoni kasutada. Vahetunnid on õpilaste oma aeg, sellesse Kannelmäki kool ei sekku.

Perusopetus | Koulu Itä-Helsingissä kielsi puhelimet oppitunneilla – Lopputulos yllätti jopa lukutaidon kovaksi keitetyn ammattilaisen: “Hämmästyttävä”

Seitsemättä luokkaa helsinkiläisessä Myllypuron peruskoulussa käyvä Ayub Mohamed osaa viettää aikaansa myös ilman puhelinta. Tärkeät asiat hän hoitaa välitunnilla kasvokkain kavereiden kanssa. Myllypuron peruskoulun Ylätaloksi kutsutun rakennuksen pihalla sen huomaa: tässä on jotain erityistä. Monisatapäisestä oppilasjoukosta valtaosa tekee jotain aivan muuta kuin tuijottaa puhelimiaan. Pihalla olevassa kaukalossa pelataan jalkapalloa, ja osa oppilaista juttelee pienissä porukoissa.

Kommentaarid
(Külastatud 1,811 korda, 1 külastust täna)