Ukraina naine tuli Soome marju korjama ja otsustas jääda – see riik andis lubaduse, mis on täitumas

Ukraina naine Nataliia tuli Soome suvel hooajatööle. Nüüd on ta Soome elama asumas. Otsust mõjutasid loodus ja rahu.

Nataliia ütles, et mõtles pikalt, kas jääda või minna tagasi. Ta tuli Kainuusse 2021. aasta suvel marju korjama ja otsustas jääda. Ta töötas põllul, vaatas metsa, järvi ja taevast. Taevas oli ilus ja selge, meenutab Nataliia hetki, mil ta otsustas jääda.

Kodus Ukrainas on naisel kaks last: üks on täiskasvanud ja teine täiskasvanuks saamas. Lastest noorem, 16-aastane poeg on tõenäoliselt huvitatud Soomes koolis käimisest, aga sõltub sellest, kuidas ema end sisse seab, vahendab Yle.

Praegu elab poeg isa ja uue pere juures Ukrainas. Nataliia saadab pojale raha ligi 100 eurot kuus. Kui eluasemekulud välja arvata, siis saab Ukrainas 100 euroga kuus ilusti hakkama.

Kainus ollakse Nataliia-taoliste hooajatöötajate jäämisest Soome väga huvitatud, sest tööjõu puudust pole võimalik korvata pelgalt kohalike võimalustega. Aastatel 2021-2030 jääb töötajaid 4000 võrra vähemaks kui tuleb juurde.

Kainuu kohaliku ettevõtluskeskuse info kohaselt on piirkonna vanuseline koosseis ja tööjõu puudus sellised, et on oluline saada hooajatöötajad ja nende pere liikmed kohapeale püsivalt elama.

Kajaanis on käimas kohe eraldi projekt selleks, et hooajatöötajaid toetada Soome elama jäämisel. Soome jääda otsustanud hooajatöötajaid abistatakse töökoha leidmisel ja igapäevaste asjade nagu maksukaardi, pangakonto ja isikutunnistuse saamisel.

Kainuu on omakorda võtnud eeskuju Põhja-Savost ja Põhja-Pohjanmaast, kus on olnud käimas vastavad projektid hooajatöötajate Soome jäämise toetamiseks.

Kainuu hooajatöötajate toetamise projekti juht Natalia tuli ise Venemaalt Soome 21 aastat tagasi. Abikaasa tuli 7 aastat hiljem järgi. Natalia räägib, et oleks vajanud ise seesugust abi, mida ta nüüd teistele pakub.

Natalia räägib, et 2021. aastal on Kainuusse jäänud mitmeid hooajatöötajaid. Kõik nad on ukrainlased. Kui projekt jätkub, siis on 2022. aastal kavas saada 20-30 hooajatöötajat Soome jääma.

Ukrainlanna Nataliia puhul oli Soome jäämise puhul määravaks lisaks loodusele ka turvaline keskkond. Kui kaotad rahakoti, siis tead, et see tuuakse sulle tagasi. Nüüd elab ta Sotkamos ja töötab koristajana. Ta on hariduselt ökoloog ja õmbleja ning loodab, et leiab tulevikus erialast tööd. Ta loodab, et saab Soome ühiskonnale kasulik olla.

Nataliia elas varem Kiievis ning võrreldes sealse tiheda liiklusega on Soome rahulik ja vaikne. Ta on rahul oma otsusega Soome elama jääda. Ainus, mis häirib on keeleoskuse puudumine. Ta ei suuda end vabalt väljendada.

Lisaks ukraina ja vene keelele räägib Nataliia veidi inglise ja soome keelt. Intervjuu toimub tõlgi vahendusel, aga naine loodab, et tulevikus ta enam tõlki ei vaja.

Nataliia on leidnud Soomes tuttavaid nii hooajatöötajate abistamise projekti kui töökoha kaudu. Soomlasi peab ta sõbralikeks, rõõmsateks ja naeratavateks. Naine tunnistab, et teda võlusid soomlaste naeratused. Soomes on inimesed väga õnnelikud.

Nataliia usub, et tal läheb hästi Soomes ja Kainuus. See riik on andnud lubaduse, mis on täitumas: rahulikumast ja vaiksemast elust kui on Ukrainas.

Kommentaarid
(Külastatud 2,376 korda, 1 külastust täna)