Soomlastel on suur puudus olulisest vitamiinist – see tekitab masendust, mõjutab mälu ja südame tegevust

B-vitamiinide hulka kuuluv folaat on see, mida paljudel soomlastel on liiga vähe. Folaadi vähesus on olnud Soomes toitumise pikaajaline probleem.

Toitumisterapeudi Reijo Laatikaineni värskest raamatust tuleb välja, et piisavalt saab folaati vaid 21 protsenti soome meestest ja 5 protsenti naistest. See tähendab, et valdaval enamusel ehk 95 protsendil naistest on folaadi puudus, vahendab Iltalehti.

Folaadi ehk B9 vitamiini mõju organismile on mitmekülgne. Piisav folaadi kogus vähendab depressiooni ohtu, samuti väheneb teatud kasvajate ja südame-veresoonkonna haiguste oht.

Folaadi piisav kogus vähendab ka mäluhäirete teket. Folaadi piisav kogus on tähtis raseduse planeerijatele ning rasedatele.

Paljud inimesed võivad süüa küll tervislikult, aga folaadi kogus jääb väheseks. Nõnda võib juhtuda, kui toidus on vähe või ühekülgselt juurvilju, marju, puuvilju, täisteratooteid, kaunvilju ja pähkleid.

Kuigi näiteks õunad, babaanid, mustikad, tomatid ja kurgid on muidu tervislikud, on seal vähe folaati. Parimad folaadi allikad on tumerohelised salatid, näiteks spinat, lehtkapsas, rukola, eri salatid ja suvikõrvits.

Ka brokkoli, spargel, rooskapsas, lillkapsas, peakapsas, punane paprika ja punane kapsas on head folaadi allikad.

Folaati saab ka täisteratoodetest, sojatoodetest, eri ubadest, hernestest, kiividest, maasikatest ja maapähklitest.

Folaati saab ainult toidust. Foolhape on sünteetiline folaat, mida kasutatakse toidulisandites ja toitude valmistamisel. Toidust on võimatu saada liiga palju folaati.

Laatikainen annab rusikareegli, kuidas saada piisav kogus folaati: tuleb süüa tumerohelisi salateid, tarvitada täisteratooteid ja süüa oa- ning kikerhernetooteid. Ka puuviljade ja marjade piisav söömine aitab korvata folaadi puudust.

Suomalaisilla on kova puute tärkeästä B-vitamiinista – yhteys masennukseen, muistiin ja sydäntauteihin

B-vitamiineihin kuuluva folaatti on se vitamiini, jota valtaosa suomalaisista saa liian vähän. Folaatin puutteellinen saanti on suomalaisen ravitsemuksen pitkäaikainen murheenkryyni. Näin arvioi tuoreessa kirjassaan Vitamiinit, hivenaineet ja ravintolisät (Kirjapaja) laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen. Kirjan mukaan suomalaisista miehistä vain 21 prosenttia saa riittävästi folaattia ja naisista ainoastaan viisi prosenttia.

Kommentaarid
(Külastatud 750 korda, 1 külastust täna)