Soomes on tõstatunud küsimus: Mis mõte on vaktsineerida, kui vaktsineeritud haigestuvad ja levitavad haigust edasi?

Paljud soomlased on hakanud kahtlema vaktsineerimise vajalikkuses, kuna vaktsineeritud haigestuvad ja levitavad haigust edasi samamoodi nendega, kes pole vaktsineeritud.

Inimesed on Soomes hämmingus, et ka vaktsineeritud inimesed võivad raskelt haigestuda ja surra. Kui vaktsiinid ei hoia ära haigestumist, küsivad paljud, mis mõte on sellisel juhul end üldse vaktsineerida lasta, vahendab Helsingin Sanomat.

Tampere ülikooli vaktsiiniuuringute keskuse juht Mika Rämet ütleb selle peale, et end tasub ikka lasta ära vaktsineerida. Ta meenutab, et nakkusohu puhul pole olemas musta ega valget. Praegu on teada, et haigestuda võib isegi siis, kui inimene on saanud kolm vaktsiinidoosi. Samas annab vaktsineerimine siiski küllalt hea kaitse raske koroonahaiguse vastu.

Rämet ütles, et kui vaktsineeritud inimene haigestub, siis levitab ta ka haigust edasi. Samas on Rämeti väitel teada, et pärast kahte vaktsiinidoosi on selline nakkuse levik väiksem.

Möödunud nädalal avaldas teadusajakiri Lancet uuringu selle kohta, kuidas koroona Delta variant levib ka vaktsineeritute hulgas. Samas väidavad teadlased, et vaktsiinid annavad siiski küllalt hea kaitse raske koroonahaiguse vastu.

Nakatumise ohu peale peab mõtlema olukordades, kus vaktsineeritud isikud puutuvad kokku vaktsineerimata ja kehvas olukorras inimestega, näiteks hooldekodudes.

Kommentaarid
(Külastatud 2,360 korda, 1 külastust täna)