Soome piirab piiriületust Aafrikast

Soome piirab pühapäeval, 28. novembril alates kella 15.00-st välispiiril Botswanas, Eswatinis, Lõuna-Aafrika Vabariigis, Lesothos, Mosambiigis, Namiibias või Zimbabwes peatunud reisijate sisenemist. Valitsus tegi selles küsimuses otsuse 28. novembril.

Otsus tähendab, et nimetatud Aafrika riikides viibinud reisijal ei ole võimalik COVID-19 vaktsiinikuuri tõendit esitades Soome siseneda. Isik saab Soome tulla vaid siis, kui tal on selleks vajalik põhjus, näiteks mõjuvad perekondlikud asjaolud või muud mõjuvad isiklikud põhjused.

Soome kodanik või Soomes alaliselt elav isik võib aga alati Soome tagasi pöörduda.
Piiriületuse piirangud kehtivad kuni 19. detsembrini.

Sotsiaal- ja terviseministeeriumi hinnangul võib Aafrikas avastatud uus koroonaviiruse variant B.1.1.529 (Omikron) kujutada endast olulist ohtu elanikkonna tervisele ja heaolule ning süvendada epideemia olukorda. Ministeerium ja piirkondlikud valitsusasutused on omavalitsusi juhendanud tervisekaitse meetmete osas. Tervisekaitse meetmete eest piiripunktides, sadamates ja lennujaamades vastutavad omavalitsused.

Piirivalve kontrollib piiriületajaid ja toetab tervishoiuasutusi

Aafrika lõunaosast Soome otselende ei toimu. Piirivalve analüüsib Soome saabuvate reisijate piiriületust ja annab infot terviseametkondadele kasutamiseks. Välispiiril suunab piirivalve ohupiirkondadest saabuvad reisijad terviseametkele kontrollimiseks.

See otsus ei piira Schengeni riikide sisepiiriliiklust. Sisepiiril abistab piirivalve tervishoiuasutusi. Tervete isikute piiriületus toimub kehtestatud mudeli järgi vastavalt nakkushaiguste seadusele.

Eelmise, valitsuse 25. novembri 2021 otsuse jõustumist nihutatakse nii, et otsus jõustub 28. novembril kell 15.00. Namiibia kustutatakse otsusele lisatud riikide nimekirjast.

Kõigist teistest riikidest võib endiselt tulla Soome, esitades pädeva COVID-19 vaktsiinikuuri tõendi. Vaktsineerimata piiriületajatele on kehtestatud piirangud. Kohaldatavate sisenemispiirangute ja terviseohutuse nõuete kohta vaadake piirivalve veebisaiti.

Rohkem informatsiooni:
Piirivalve nõustab kodanikke piiriüleses liikluses telefoni ja e-posti teel. Teenus on saadaval soome, rootsi ja inglise keeles tööpäeviti kell 8–16 telefonil +358 295 420 100. Küsimusi saab saata ka e-posti teel aadressile rajavartiolaitos(at)raja.fi.

Kui teil on küsimusi vaktsiinide, karantiini või testimisnõuete kohta, võtke ühendust valitsuse koroonainfoteenistusega numbril +358 295 535 535 või külastage terviseameti veebisaiti.

Kommentaarid
(Külastatud 545 korda, 1 külastust täna)