Soome naine haigestus raskelt koroonasse pärast kaht vaktsiinidoosi – usaldus ametivõimude vastu kadus täielikult

Soome põhjaosas Kuusamos elav pereema haigestus raskelt koroonasse vaatamata kahele vaktsiinidoosile. Tema mees pidi aga tööle minema vaatamata sellele, et peres oli tuvastatud kaks nakatumist. Pereema leiab, et koroonaga Kuusamos korralikult ei tegeleta.

Kahe lapse ema ei soovinud oma nime avalikustada. Ta oli pühapäeval MTV-le intervjuud andes veel haige.  Haigusnähud on olnud väga rasked.

Naine räägib, et see pole mingi kerge külmetushaigus, nagu räägitakse, et inimestel on pärast vaktsineerimist. Kopsud on valusad, lihased on valusad, liigesed on valusad, pea on paks ja on nohu. Enesetunne on selline nagu oleks teerulli alla jäänud.

Naine oli saanud kaks vaktsiinidoosi, teise doosi alles juuli lõpus. Sellele vaatamata põeb ta koroonat väga raskelt.

Peres on veel mees ja kaks last. Vanemal 4. klassi lapsel tuvastati koroona eelmise nädala esmaspäeval. Pere mitmele haigestumisele vaatamata pidi mees tööle minema, kuna pere pole ametlikult karantiinis. Vanemad pole määratud karantiini, kuigi lapsel on tuvastatud koroona.

Praktikas tähendab see, et mees peab minema tööle, et palka saada, kuna kompensatsiooni makstakse ainult nakkushaiguste arsti poolt määratud ametliku karantiini puhul.

Nooremal 3-aastasel lapsel oli pühapäeval 39,6 palavik. Ema väitel levib koroona Kuusamos põhiliselt koolides.

Lapsevanemad vahetavad infot haigestumiste kohta Whatsappi grupi kaudu. Ühes koolis oli klass, kus pooled õpilased olid haigestunud. Ametivõimudelt ega kooli juhtkonnalt ei tule mingit infot. Samas levib koroona just koolides. Kõigepealt haigestuvad lapsed ja siis pered.

Kuusamo linna esindaja ei soovinud asja kommenteerida.

Kuusamos otsustati alates läinud teisipäevast taastada koolides näomaski kandmise soovitus, mis puudutab õpilasi alates 6. klassist ja kooli personali.

Kuusamo pereema ütles, et on olukorra pärast hirmul. Tema väitel lastakse koroonal laste hulgas vabalt levida ja midagi ette ei võeta, isegi vaktsiine enam ei anta.

Kuusamo koroona olukord on novembris kiiresti halvenenud. Terviseameti ametlikel andmetel on Kuusamos 14 päeva haigestumus 100 000 elaniku kohta 223,4. Sellest suurem number on vaid suuremates keskustes nagu Vantaa, kus see on 339,5.

Kuusamo pereema ütles, et testile on väga raske pääseda. Kui peres on kõik üle 16-aastased vaktsineeritud, siis haigeid lapsi enam ei testita. Samuti ei testita enam neid, kes on vaktsineeritud.

Kuusamo linna eelmisel nädalal antud ametliku testimisjuhendi alusel ei pea pere liikmed enam testima minema, kui peres on tuvastatud koroona. Selline testimise kokkutõmbamise põhjus on ülekoormus. Avalikus sektoris on testimise aega võimatu saada.

Elektroonilist testimise aja broneerimist pole, ja telefon on kogu aeg kinni. Pereema kahtlustab, et Kuusamos üritatakse tegelikku olukorda ilustada seeläbi, et testi tegemine on muudetud väga keeruliseks.

Pereema väitel on nüüd väga oluline testile pääseda. Ilmselt on aga nakatumiste reaalne olukord nii hull, et seda ei taheta avalikustada. Ema räägib, et usaldus ametivõimude vastu on täielikult kadunud.

Kuusamo tervisekeskuse info kohaselt on kahetsusväärne, et inimesed arvavad, et koroona numbreid püütakse moonutada.

Testimine on üle koormatud ja teste tehakse neile, kelle puhul peetakse seda kõige olulisemaks. See puudutab näiteks haiglaravil olevaid inimesi ja neid, kes pole veel karantiinis ega isolatsioonis.

Inimestelt oodatakse rohkem kannatust. Kui peres on juba nakkus tuvastatud ja pere liikmed on haigestunud, siis kõiki pere liikmeid enam ei testita. Otsused karantiinide kohta tehakse vastavalt haigusnähtudele.

Kuusamos kasvas testimine pärast seda, kui nakatumiste arv kiiresti kasvas. Siis läksid telefonid umbe. Nüüd otsitakse testimise võimalusi erasektorist.

Terviseameti uue juhise kohaselt ei määrata vaktsineeritud isikuid enam karantiini. Üks vanematest saab aga kompensatsiooni, kuna alla 16-aastast haiget last ei tohi üksi koju jätta.

Koroona olukord võib mõjutada Kuusamos Rukal 26-28. novembril toimuvaid suusatamise, suusahüpete ja kahevõistluse maailma karikavõistlusi.

Kommentaarid
(Külastatud 4,814 korda, 1 külastust täna)