Soome minister: meetmed tuleb suunata vaktsineerimata inimeste vastu

Soomes saavutati täna kolmapäeval 80-protsendiline vaktsineeritus koroona vastu, aga sellest ei piisa pandeemia peatamiseks. Minister Krista Kiuru ütles, et olukord on raske ja piirkonnad peavad reageerima.

Pere- ja põhiteenuste minister Krista Kiuru ütles Yle saates A-studio, et kõrge nakatumise tõttu võib ohtu sattuda haiglate võimekus. Tegemist on võidujooksuga kiiresti leviva koroona Delta variandiga, samas kui vaktsineeritus ei kasva loodetud tempos.

Minister ütles, et üle 9000 uue juhtumi kahe nädala jooksul on juba Soome võimekuse piir. Ühiskonda on tema sõnul lihtne avada, aga keeruline hoida avatuna, kui nakatumine on kõrge ja vaktsineeritus jääb madalaks. Ta meenutas, et hoiatas juba augustis ühiskonna liiga varajase avamise eest.

Ministri sõnul on olukord halb, kui riigis on vaid kahes piirkonnas 14 päeva nakatumiste arv 100 000 elaniku kohta alla 50. Vana strateegia kohaselt on seega kõik piirkonnad peale nende kahe praegu koroona ulatusliku leviku faasis.

Kiuru ütles, et sügise jooksul on valitsus palunud mitmetel piirkondadel tegutseda tõhusamalt.

Kiuru sõnul on võtmeküsimused praegu koroonapassi kasutuse laiendamine teatud töökohtadele ja söögikohtade piirangute jätkamine. Sundvaktsineerimine teatud elualadel on ministri väitel samuti arutusel.

Ministri väitel on eriti probleemne see, et praeguste piirangutega ei suudeta piirata vaktsineerimata inimeste kontakte. Tema sõnul peaks koroonapassi rakendama lisaks pubidele ja ööklubidele ka tavalistes toidukohtades.

Kiuru sõnul peab arvestama ka sellega, et mingi hetkel hakkavad vaktsineeritud inimesed küsima, kui kaua peab kannatama vaktsineerimata inimeste pärast. Inimeste põhiõigustega peab Kiuru väitel arvestama, aga olukord pole meeldiv.

Kommentaarid
(Külastatud 1,162 korda, 1 külastust täna)