Soome koroona ülevaade: saavutatud on 80-protsendiline vaktsineeritus, aga uute nakatumiste arv kasvab väga kiiresti

Soomes on 86 protsenti vaktsineerimise sihtgrupist ehk 12-aastastest ja vanematest saanud 10. novembri seisuga vähemalt esimese vaktsiinidoosi ja 80 protsenti kaks vaktsiinidoosi. Kuid selle verstaposti saavutamisest üksi ei piisa nakatumiste ja haiglaravi vajaduse vähendamiseks.

Nädalaga (4.-10.11) on vaktsiini esimese doosi katvus kasvanud 0,3 protsendipunkti ja teise doosi katvus 0,9 protsendipunkti. 10. novembri seisuga on kolmanda vaktsiinidoosi saanud 121 799 inimest. Endiselt on väga oluline, et kõik võtaksid vaktsiini, kui nad pole seda veel teinud. Vaktsineerimine kaitseb väga hästi raske koroonaviiruse haiguse eest ja aitab kaitsta ka lähedasi, edastavad terviseamet ning sotsiaal- ja terviseministeerium nädala ülevaates.

Viimase kahe nädala jooksul (25. oktoober – 7. november) on Soomes esinenud uusi koroonaga nakatumisi 167 saja tuhande elaniku kohta, mis on ligikaudu 26 protsenti rohkem kui kahel eelneval nädalal (11.-24. oktoober), mil nakatumisi esines 133 saja tuhande elaniku kohta. Eelmisel, 44. nädalal teatati umbes 5100 koroonajuhtumist, võrreldes umbes 3700–4200 juhtumiga nädalas eelmisel kolmel nädalal.

Eelmisel, 44. nädalal lisandus haiglaravile kokku 119 uut koroonapatsienti. Viimase viie nädala jooksul on uute koroonapatsientide arv nädalas kõikunud 110 ja 135 patsiendi vahel. Eelmisel nädalal jõudis intensiivravisse 20 uut koroonapatsienti. Iganädalane intensiivravisse sattunute arv on viimase viie nädala jooksul kõikunud 13 ja 28 vahel.

Eelmise, 44. nädala lõpu seisuga oli haiglaravil kokku 140 koroonapatsienti, kellest 33 intensiivravi osakonnas. Haiglas oli koroonapatsiente rohkem kui 43. nädala lõpus, mil oli kokku 115 patsienti, neist 24 intensiivravi osakonnas. Viimase kuu jooksul on haiglaravi koormus püsinud keskmisel tasemel. Haigusega seotud surmajuhtumite arv oli 27. oktoobri seisuga kokku 1212 inimest.

Haiglasse sattumise oht on vaktsineerimata patsientidel oluliselt suurem kui vaktsineeritud patsientidel. 2021. aasta augustis-oktoobris oli koroona vastu vaktsineerimata jätnud inimeste tõenäosus haiglasse sattuda 19 korda suurem kui kaks korda vaktsineeritutel.

Teste tehti eelmisel nädalal üle 83 000. See arv on veidi suurem kui kahel eelneval nädalal, mil nädalas tehti ligikaudu 76 500 kuni 79 500 analüüsi. Eelmisel nädalal testitud proovidest olid positiivsed 6,2 protsenti. Osakaal on tõusnud võrreldes 43. nädalaga, mil näit oli 5,2 protsenti. 41. ja 42. nädala näidud olid 4,5–4,8 protsendi tasemel.

Epidemioloogilise olukorra kohta esitatakse ülevaade kord nädalas. Ülevaadet uuendatakse iganädalaselt terviseameti kodulehel. Põhjalik seirearuanne avaldatakse hübriidstrateegia seirearuannete veebisaidil iga teise nädala neljapäeva pärastlõunal.

Kommentaarid
(Külastatud 689 korda, 1 külastust täna)