Soome intensiivravi haiglaõde ei tea, kaua enam vastu peab – selline on haiglaõdede palk

Soome haiglaõde Minna on töötanud intensiivis kümme aastat, pandeemia ajal ka koroonapatsientidega. Töö on väga vastutusrikas ja raske, aga palk on kehv, eriti arvestades Helsingi piirkonna hinnataset.

Intensiivravi haiglaõde Minna andis MTV uudistele intervjuu oma kodus Helsingis vabal päeval. Tema töökoht on viimased 10 aastat olnud Meilahti haigla intensiivravi osakond.

Minna räägib, et töö on kolmes vahetuses. Intensiivravis peab alati olema keegi patsientide juures, patsientide ei jäeta järelvalveta isegi pauside ajal. Ainult päevaseid vahetusi teha ei ole võimalik.

Haiglaõde on pandeemia ajal töötanud ka koroonapatsientidega, kelle jaoks on haiglas eraldi intensiivravi osakond. Koroonapatsientide puhul muudavad töö raskemaks kaitsevahendid. Need on väga ebameeldivad. Näomaskid muudavad töö väga raskeks. Nad raskendavad hingamist, näiteks ei ole võimalik pikemaid lauseid välja öelda. Võib mõelda, mis tunne on teha öiseid 12-tunniseid vahetusi, kui mask peab olema kogu aeg ees. See pole mingi meelakkumine.

Kaitsekittel jälle paneb higistama.

Koroona ajal on intensiivisse saadetud lisaks teistest osakondadest töötajaid, kel puudub vastav ettevalmistus. Algul oli see lisakoormus. 2020. aasta algul pidi välja koolitama palju intensiivravi õdesid. See oli raske muu tegevuse kõrvalt.

Võtab palju energiat, kui peab patsiendi juuresolekul pidevalt lisaks seletama ja õpetama, mida teha ja miks. Seetõttu ei saanud oma tööd teha nii hästi kui tavaliselt.

Intensiivravi õeks õppimine võtab tavaliselt aega üks kuni kolm aastat. Teiste õdede väljaõppe eest ei makstud mingit hüvitist ega lisatasu, aga see oleks olnud õiglane.

Haiglaõed on Soomes üks suuremaid omavalitsuste palgal olevaid ametigruppe. 13 protsenti omavalitsuste palgal olevatest töötajatest on haiglaõed. Intensiivravi töötajate jaoks pole ette nähtud eraldi palga-astet, vaid nad teenivad nii nagu kõik teised haiglaõed.

Haiglaõdede keskmine palk oli eelmisel, 2020. aastal enne lisatasusid 2546 eurot kuus. Koos lisadega on keskmine palk 3207 eurot kuus. Koos ületöötundidega on keskmine haiglaõdede palk 3309 eurot kuus.

Näiteks meeste eriala – ehitusinseneride – puhul, kus vajalik koolitus kestab sama kaua on palk 3396 eurot  kuus, koos lisadega 3844 eurot kuus.

Intensiivravi õde Minna pole üldse oma palgaga rahul. Palgatase on väga kehv, netopalk on ligi 2000 eurot kuus. Helsingis kulub pool sellest juba eluaseme peale.

Haiglaõed saavad küll teenida rohkem kui teevad ületunde, aga sellel on oma hind. Kui teha öötööd ja töötada nädalavahetustel, siis pole enam üldse oma elu.

Pandeemia algul oli töö intensiivis väga raske. Patsiente ei osatud ravida nagu nüüd ja keegi ei teadnud täpselt, kui kergesti koroonaviirus nakkab. See oli hirmutav aeg. Oldi väga ettevaatlikud, et ei saaks nakkust ja ei viiks seda teistele edasi. Sellest rääkisid haiglaõed omavahel palju.

Lisaks oli 2020. aasta kevadel puudus kaitsevahenditest. Pidi kasutama vananenud kaitsevahendeid, ja neidki pidi kokku hoidma. Vananenud kaitsevahendid panid muretsema, kuna ei teatud, kuidas koroona nakkab. Mõned näomaskid olid nii haprad, et kummipaelad läksid katki.

Kuivõrd kaitsevahendeid nappis, ei saanud käia puhkepausidel. Pausid pidi hoolikalt läbi mõtlema, kuna pausilt tulles pidi panema uued kaitsevahendid, millest oli puudus.

Möödunud aastal räägiti palju haiglaõdede koroonalisadest. Mõnes kohas neid maksti, aga neid said väga vähesed. Minna ega tema kolleegid mingeid lisatasusid ei saanud. Samas loodeti, et kui sellest oli niipalju juttu, et midagi muutub. Pettumus oli suur, kui mingit koroonapreemiat ei makstud.

Haiglaõe töö on väga vastutusrikas. Tuleb hakkama saada eri patsientidega. Samas peab jääma rahulikuks. Vigu teha ei saa, sest kaalul on inimeste elud. Kui vastutus on nii suur, miks siis ei maksta rohkem palka, küsivad haiglaõed. Tipptasemel tööd tehakse pisikese palga eest. Seetõttu on haiglaõed pettunud ja kibestunud.

Pettumus ja kibestumus tuleb sellest, et ei makstud koroonapreemiaid. Seegi poleks olnud lahendus, lahendus on korralik palgatõus, mida oleks tunda.

Praegu lahkub töölt palju haiglaõdesid. Koroona ajal on töö muutunud järjest intensiivsemaks. Pole teada, kaua jätkub jaksu vastu pidada. Pensionini kindlasti seda tööd teha ei saa.

Haiglaõdesid motiveeriks parem palk, aga palgatõus peaks olema korralik, et seda tööd võiks kauem teha. Vaja oleks püsivat korralikku palgatõusu. See võiks olla 500 eurot kuus.

Kommentaarid
(Külastatud 2,527 korda, 1 külastust täna)