Soome eri ametite esindajad räägivad, palju nad raha teenivad

Soome väljaanne Taloussanomat küsis eri ametite esindajate käest, palju nad raha teenivad. Siin on ülevaade sellest.

19-aastane ettekandja Aada, kes elab Turus, teenib 2000 eurot bruto ja 1600 eurot neto. Ta töötab ühes Turu baaris ja on viimasel ajal töötanud peaaegu täistööajaga.

41-aastane haiglaõde Hannes, kes elab Helsingis, teenib 3800 eurot bruto ja 2600 eurot neto. Ta töötab Laakso haiglas ja tegeleb ka koroonapatsientidega. Ta õppis haiglaõeks 15 aastat tagasi. Ta räägib, et õdede tööd kritiseeritakse palju, aga mitte avalikult. Pärast ravi räägitakse, kui kehv oli teenindus. Hannes räägib, et on töö ja palgaga rahul, aga raskem on neil, kes ei saa töötada kolmes vahetuses. Põhipalk on väike, aga saab lisa õhtuse, öise ja pühade ajal töötamise eest, samuti tööstaaži eest. Helsingis on palgatase parem kui mujal Soomes.

62-aastane taksojuht Juha, kes elab Mikkelis, teenib 2514 eurot bruto ja 1793 eurot neto. Ta on sõitnud taksot alates 2008. aastast. Ta on sõitnud ka bussiga ja seal teenib paremini. Ta on töötanud 45 aastat, sellest 24 aastat korstnapühkija ja 18 aastat ettevõtjana.

54-aastane lapsehoidja Leila, kes elab Lietos, teenib 2093 eurot bruto ja 1640 eurot neto. Lapsehoidja hoiab lapsi oma kodus. Esimene laps võib tulla hommikul kell 6 ja viimased lahkuvad peale kella 17 õhtul. Lapsehoidja vastutab ise laste eest, teeb neile süüa ja koristab.

62-aastane Citymarketi müüja Tarja, kes elab Turus, teenib 2089 eurot bruto ja 1640 eurot neto. Ta räägib, et saab kõrgeimat palka, mida müüjana on võimalik saada. Lisaks tuleb veidi õhtuseid ja puhkepäeva-lisasid. Müüjatel on see probleem, et palju on osa-ajaga tööd, seetõttu võib palk jääda väikseks. Palk võiks olla suurem, sest eriti midagi säästa pole võimalik. Tänapäeval peavad müüjad tegema kaupluses praktiliselt kõike. Pood on lahti 24/7, aga diabeetikuna ei saa Tarja öötööd teha. Öötööd teevad rohkem noored ja neile makstakse öötöö eest 5,98 eurot tunnis lisaks.

52-aastane asutuse sekretär Satu, kes elab Lahtis, teenib 2405 eurot bruto ja 1890 eurot neto. Ta on töötanud alates 16. eluaastast ja oli algul tootmises tööl toidutehases. Talle meeldis hästi riietuda ja unistas sekretäri ametist. Ta jäi kümmekond aastat tagasi üksi kolme lapsega. Raha on olnud vähe. Süüakse palju taimetoitu ja kaeraputru. Toitu teeb kodus ise. Ta õpib lisaks majandust ja soovib saada ettevõtte juhiks. Või siis hakkab ettevõtjaks.

56-aastane talutöötaja Anne, kes elab Kuhmoinenis, teenib 3100 eurot bruto ja 2100 eurot neto. Ta alustas talus tööd 37 aastat tagasi. See on olnud unelmate töö, kuna talle meeldivad loomad. Tööpäev koosneb kahest osast: varahommikust kuni kella 10-11 ja siis alates kella 15-16 ja lõpetades kell 19-20. Töökohti on mitu ja päevas tuleb läbi sõita ligi 200 kilomeetrit. Vähestes ametites käiakse tööl mitu korda päevas. Karja suurused on kasvanud: kui algul oli 4-20 lehma, siis nüüd 60-300. Anne töötab robotlaudas, kus töö on lihtsam. 3100 euro sees on ka lisad, põhipalk on 2100 eurot kuus. Ta on rahul töö ja palgaga, muidu ta seda ei teeks.

Kommentaarid
(Külastatud 3,676 korda, 1 külastust täna)