Soome avastus: LNG-laevad on keskkonnale veel kahjulikumad kui diisel-laevad

Surugaasi ehk LNG-ga sõitvad laevad on keskkonnale veel kahjulikumad kui tavalised diisel-laevad, kuna neist satub õhku põlemata metaani, mis on süsinikdioksiidist 30 korda võimsam kasvuhoonegaas.

Sellega muutub LNG-laevade väidetav keskkonnasõbralikkus olematuks. Erandiks on vaid kõrgsurvemootoriga LNG-laevad, aga neid on liikluses vaid mõned üksikud, vahendab Helsingin Sanomat.

Asi tuli välja, kui Utö saarel asuvas ilmajaamas hakati pildistama mööduvaid laevu ja mõõtma nendest eralduvate gaaside sisaldust ja hulka. Siis selguski, et LNG-laevadest eraldub suures koguses metaani, mis on veel kahjulikum kui tavaliste diisel-laevade süsihappegaas.

Viimasel ajal on laevafirmad hakanud kasutama LNG-laevu, kuna väidetakse, et need on keskkonnasõbralikumad. Tegelikkus on aga vastupidine. Erandiks on ainult kõrgsurvemootoriga LNG-laevad, millised on Soome lahel vaid Soome laevafirma ESL Shipping uued kaubalaevad Viikki ja Haaga.

LNG-laevad eraldavad atmosfääri suures koguses põlemata metaani. Seda on juba varem leitud laboriuuringutes. Utö saare juures aga saadi tulemused nö reaalsest elust.

Selgus, et madalsurvemootoritega varustatud LNG-laevadest satub atmosfääri nii palju metaani, et sellega kaob igasugune LNG keskkonnaeelis. Vastupidi, LNG-laevad on keskkonnale veel kahjulikumad kui tavalised diisel-laevad. Keskkonna seisukohalt oleks parem sõita diisel-laevadega.

Nüüd on küsimus, kuidas lubati LNG-laevad üldse merele, kui nad on nii keskkonnaohtlikud? Tuleb välja, et metaani osas pole mingeid reegleid ega direktiive kehtestatud. Kehtestatud on normid laevade heitgaasides sisalduvale väävlile ja lämmastikule, aga mitte metaanile.

Laevanduses tahetakse üle minna LNG-le, et muutuda keskkonnasõbralikumaks, aga tulemus on hoopis vastupidine – kahju keskkonnale on veel suurem.

Nüüd tahetakse kiirkorras kehtestada laevanduses piirangud ka metaanile.

Kommentaarid
(Külastatud 5,696 korda, 1 külastust täna)