Ootamatu pööre: Lukašenka ähvardab Euroopat sõjaga

Valgevene liider Aleksandr Lukašenka esines täna esmaspäeval, 22. novembril ähvardusega, et kui Euroopa Liit 2000 migranti vastu ei võta, siis tuleb sõda.

Me peame nõudma, et sakslased võtaks nad vastu, ütles Lukašenka. Saksamaa teatas täna, et riik pole Valgevene ettepanekuga nõus, vahendab Reuters.

Saksamaa teatas, et pole nõus sellega, et tekib humanitaarkoridor Saksamaale nende 2000 migrandi jaoks.

Lukašenka ütles, et Euroopa Liit pole temaga migrantide osas kontakti võtnud. Ta oli enda väitel oodanud Euroopa Liidu vastust, aga vaatamata Saksamaa kantsleri Angela Merkeli lubadustele vastust ei tulnud.

Valgevene on teinud ettepaneku, et saadab ise 5000 migranti välja ja 2000 saaks võimaluse siseneda Euroopa Liitu. Lukašenka väitel valmistatakse Valgevenes ette teist lendu Iraaki, et inimesed saaksid kodumaale naasta.

Lukašenka ütles Valgevene riikliku uudisteagentuuri Balta vahendusel, et Poolaga ei soovita konflikti, samas on võimalik sõda Euroopaga. „Me peame selle asja poolakatele selgeks tegema, igale poolakale, et me pole barbarid, me ei taha konflikti. Me ei vaja seda,” ütles Lukašenka, „Samas kui asjaga liiga kaua venitatakse, siis on sõda vältimatu.”

Sõda oleks presidendi väitel aga katastroof.

Poola peaminister Mateusz Morawiecki ütles eile pühapäeval, et piirikriis võib olla märk millestki palju hullemast. Poola on ähvardanud, et katkestab kahe riigi vahelise raudteeühenduse, kui olukord ei parane. Lukašenka ütles selle peale, et rongid saab saata läbi Ukraina.

Viimastel päevadel on nii Poolas kui Leedus olnud mitmeid illegaalseid piiriületusi. Euroopa Liit on Valgevenet süüdistanud süütute inimeste kasutamises relvana hübriidsõjas.

Kommentaarid
(Külastatud 4,948 korda, 1 külastust täna)