Mis Rootsis juhtus? Koroona olukord on Euroopa parimaid, samas vaktsineeritus madal

Kuigi Rootsis on vähem vaktsineerituid kui Soomes ja teistes Põhjamaades, on seal koroona olukord palju parem. Rootsi koroona olukord erineb terve Euroopa praegusest trendist.

Rootsi nakatumiste tase on praegu Euroopas paremuselt teisel kohal. Kõige parem olukord on Hispaanias, vahendab Ilta-Sanomat.

Euroopas räägitakse praegu koroona neljandast lainest. Taanis, kus vaktsineeritus on üks kõrgemaid Euroopas, on koroona olukord väga hull, mistõttu kehtestati uuesti karmid piirangud. Paari nädalaga on Taanis uute nakatumiste arv kolmekordistunud.

Rootsi peaepidemioloog Anders Tegnell ütles, et Taani on hea näide sellest, mis Euroopas praegu toimub. Tegemist on häirekellaga, millega ka Rootsis peab arvestama, ütles Tegnell väljaandele Dagens Nyheter.

Tegnelli väitel peab ka Rootsis olema valmis selleks, et nakatumiste arv kasvab. Kuivõrd paljudes Euroopa riikides on sarnane vaktsineerituse olukord, siis võib arvata, et nakatumiste arv kasvab igal pool. See on sügise ja talve jooksul möödapääsmatu, ütles Tegnell.

Koroona olukord hakkas kõigepealt halvenema Ida-Euroopas ja nüüd on see liikunud edasi lääne poole. Tegnell ütles, et on Rootsi erinevust arutanud teiste Euroopa kolleegidega, aga seletust pole saadud. Üks põhjus võib olla vaktsineeritus, aga Taanis ja Norras on veel suurem suur vaktsineeritus, samas kasvab seal kiiresti nakatumiste arv.

Rootsis on kahe doosiga vaktsineeritud 67 protsenti elanikest, Norras 70 protsenti, Soomes 71 protsenti ja Taanis 76 protsenti. Samas on Taanis koroona olukord kõige hullem, Rootsis kõige parem. Võrdluseks, Eesti vastav vaktsineerituse tase on 58 protsenti.

Tegnelli väitel on ainus seletus see, et ka teiste lainete puhul tõusis Rootsis nakatumine teistest hiljem. Nüüd saab näha, kas sel korral läheb samamoodi.

Samas pidas Tegnell vähetõenäoliseks, et nakatumiste arv jõuab Rootsis uute rekorditeni, nagu nüüd Saksamaal on juhtunud. Samas on tõsi ka see, et Rootsis testitakse inimesi palju vähem kui Saksamaal.

Rootsis loobuti septembris kõigist piirangutest ja koroonapassi pole seal kunagi kasutatud. Uusi piiranguid Rootsis ei kavandata.

Koroonaepideemia algul oli aga Rootsi olukord väga hull. Viirus levis hooldekodudes ja koroonasurmasid oli rohkem kui teistes Põhjamaades. Rootsis on koroona tagajärjel surnud üle 15 000 inimese, Soomes vaid 1209.

Rootsis soovitatakse inimestel jätkuvalt hoida distantsi ja vähendada kontakte, eriti neil, kes pole vaktsineeritud.

Kommentaarid
(Külastatud 4,318 korda, 1 külastust täna)