Lapseootel naine ei soovinud Soomes end vaktsineerida, selle asemel isoleerus kodus

Soome naine Noora oli lapseootel ja ei tahtnud riskida vaktsiini kahjulike kõrvaltoimetega, seetõttu ta end vaktsineerida ei lasknud.

Arstid samas hoiatavad, et lapseootel naistel on kahekordne oht sattuda koroonaga haiglasse. Nurmijärvis elav naine aga rääkis, et rasedus oli niigi raske ja ta ei tahtnud vaktsiiniga lisariski võtta, vahendab MTV.

Naine kaalus läbi kõik vaktsineerimisega seotud plussid ja miinused. Lõpuks tõdes oma teise lapse ilmale toonud Noora, et isegi haigestumine ei tundunud väga ohtlik.

Augustis, kui Soomes hakkas levima koroona Delta variant andis terviseamet soovituse, et end laseksid koroona vastu vaktsineerida ka lapseootel naised. Nooral oli siis raseduse lõpp käes ja soovitus tema arvamust ei muutnud.

Naine räägib, et isoleerus kodus, et mitte vaktsiini võtta. Ta ei käinud eriti kusagil väljas, et mitte nakatuda. ja riskida enneaegse sünnitusega. Nüüd on sünnitusest möödas 7 nädalat ja naine räägib, et laseb end varsti vaktsineerida.

Veel kevadel polnud teada, kuidas mõjub vaktsiin emale ja lootele. Nüüd on aga uuringud näidanud, et vaktsiin ei kahjusta lapseootel ega imetavat ema. Teada on see, et vähemalt mRNA vaktsiinid on ohutud emale ja lootele. Soomes on sellised vaktsiinid Pfizer-BioNTechi ja Moderna vaktsiinid.

Soome terviseamet soovitab koroonavaktsiini võtmist kõigile lapseootel naistele. Vaktsineerida võib kõigis raseduse staadiumites.

Rasedus suurendab ohtu saada raske koroonahaigus. Lisaks võib raseduse ajal nakatumine tuua kaasa enneaegse sünnituse ja muud probleemid. Rasedana on koroonaga kahekordne oht haiglasse sattuda. Soome arstide hinnangul on koroonahaiguse oht palju suurem kui võimalik vaktsineermisega kaasnev oht.

Kommentaarid
(Külastatud 1,131 korda, 1 külastust täna)