KUUM: Soomes kasvab mure koroonaga nakatumiste pärast Eestis

Soomes kasvab mure koroonaga nakatumiste pärast Eestis ja teistes Baltimaades. Kui Eestis hakatakse rakendama triaaži ehk patsiente valima, siis surevad need, keda oleks saanud päästa.

Täna kolmapäeval purunes Eestis pandeemia aja nakatumiste rekord – lisandus 2306 uut nakatumist. Eesti arstide liit nõuab valitsuselt otsust selle kohta, mille alusel patsiente valida. Üks ettepanekutest on see, et vaktsineeritud võetakse ette eelisjärjekorras, vahendab Yle.

Täna kolmapäeval Yle A-studio saates käinud Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna diagnostikajuht Lasse Lehtonen ütles, et Eesti olukord on väga nukker. Tema väitel on tavaline, et patsiente valitakse suurõnnetuste puhul. Tegemist on vältimatu olukorraga, kus eelis antakse neile, kel on suurem tõenäosus ellu jääda.

Inimeste isiklikke omadusi ei peaks valiku tegemisel arvestama, aga kui seda tehakse, siis on tegemist äärmusliku olukorraga. See tähendab seda, et surevad inimesed, kes oleksid võinud muidu ellu jääda.

Lehtonen ütles, et Eestis valitsev olukord pole Soome vaktsineerututele eriti ohtlik ja ta loodab, et Eestis toimuv paneb ka Soomes end vaktsineerima need, kes seda pole veel teinud. Lehtonen lisas, et ka Soomes on palju vaktsineerimata inimesi ning paljud neist jõuavad otsaga haiglasse.

Lehtonen ütles, et Balti riikidest ei suuda Läti enam patsientide tulvaga toime tulla. Eestis on piir 800 patsienti ja praeguse seisuga täitub see piir nädala-paari jooksul.

Eestis on 40 protsenti inimestest vaktsineerimata, aga olukord on praegu veidi parem kui aasta algul, mil nakatumisi oli 20 protsenti vähem, aga haiglapatsiente 20 protsenti rohkem.

Virossa ennätysmäärä koronatartuntoja – “Jos hoidon priorisointia joudutaan tekemään, sellaisia kuolee, joita olisi voitu pelastaa”

Rokottamattomat täyttävän Viron sairaaloiden teho-osastoja. Maassa on puolisen miljoonaa vailla rokotesuojaa. HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen ei usko, että Baltian maista Latvia pystyy enää potilasmääräänsä hoitamaan. Viime päivien uutiset Baltian maiden koronatilanteen kehityksestä ovat olleet huolestuttavia, tilanne on eteläisessä naapurissa maailman huonoimpien joukossa. Keskiviikkona Virossa uutisoitiin koko pandemian aikaisesta tartuntaennätyksestä.

Kommentaarid
(Külastatud 3,605 korda, 1 külastust täna)