KUUM: Soome valitsus valmistab ette koroonapassi nõudmist töökohtadel

Soome sotsiaal- ja terviseministeerium valmistab koos teiste ministeerumidega ette koroonapassi kasutamise nõuet töökohtadel.

Tegemist on koroonapassi nõude laiendamisega töökohtadele, ütles pere- ja põhiteenuste minister Krista Kiuru. Ta ütles, et esitab ise vastava eelnõu, vahendab Ilta-Sanomat.

Kiuru rõhutas, et eelnõu tuleb juriidiliselt hoolikalt ette valmistada, et see läheks parlamendis läbi. Arvestada tuleb võrdõiguslikkuse, diskrimineerimise vältimise, isikupuutumatuse ja eraelu ning privaatsuse kaitsega.

Minister põhjendab koroonapassi laiendamist töökohtadele muu hulgas koroona üha suurema levikuga. Praegu on eriti koledad koroonakolded eriti Soome edelaosas. Näiteks Satakunta maakonnas levis kohaliku akutehase kolle edasi sealsetele elanikele. Selle eest maksid Satakunta inimesed kallist hinda.

Kiuru väitel on nii ehitustel kui tööstuses palju välismaist tööjõudu, kelle vaktsineeritus on jäänud madalaks. Eri hinnangutel on 60-70 protsenti nende valdkondade töötajatest vaktsineerimata.

Soomes on räägitud ka hooldustöötajate vaktsineerimise vajadusest.

Koroonapassi kasutamise laiendamist töökohtadele nõuab Soome tööstuse keskliit. See tähendab, et töötajatelt on võimalik nõuda vaktsineerimist ja vastav eelnõu läheb parlamenti.

Tööstuse keskliidu juht Ilkka Oksala küsis, kui kaua veel vaadatakse kõrvalt seda, kuidas vaktsineerimata inimesed teisi ohustavad. Vaktsineerimata inimesed koormavad raviasutusi ning seetõttu jäävad paljud teised haigused ravimata.

Oksala ütles, et Soome põhiseaduses on ette nähtud, et igaühel on õigus elule ning avalik võim peab seda õigust tagama.

Soome õiguskantsler Tuomas Pöysti märkis, et olemasolev seadusandlus annab võimaluse sotsiaalvaldkonna töötajate vaktsineerimiseks.

Krista Kiuru selvittää koronapassin saamista työpaikoille

“Meillä on erittäin vakavia tautiryppäitä erityisesti lounaisrannikolla.” Sosiaali- ja terveysministeriö selvittää yhteistyössä muiden ministeriöiden kanssa koronapassin käytön laajentamista Suomessa. - On keskusteltu koronapassin käytön laajentamisesta työpaikoille, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoo IS:lle. Kiuru kertoo olevansa itse valmis esittämään koronapassin käyttöönoton laajentamista. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Kommentaarid
(Külastatud 2,601 korda, 1 külastust täna)