KUUM: Omikron levib kiiresti Iisraelis, kaks arsti haigestusid

Iisraelis, kus inimesed vaktsineeriti kolmekordselt ära varasemate tüvede vastu, levib nüüd väga kiiresti uus tüvi Omikron, mille peale praeguste vaktsiinide hammas eriti ei hakka. Tuli teade kahe arsti arvatava haigestumise kohta uue tüvega.

Mõlemad arstid töötavad Sheba haiglas. Üks haigestunud arstidest käis äsja Londonis ühel konverentsil. Ta oli kontaktis ühe teise, 70-aastase arstiga, kel tuvastati samuti koroona, vahendab Jerusalem Post.

Haigla andmetel on alust arvata, et mõlemad arstid on nakatunud uue tüvega.

Esimene haigestunud arst oli vaktsineeritud kolme doosiga, tema haigusnähud on leebemad ja ta paraneb. Enne haigusnähtude ilmnemist oli kardioloogina töötav arst osalenud mitmetel suurtel üritustel. Temaga kontaktis olnud inimesi praegu selgitatakse.

Teine arst, samuti kardioloog, oli samuti kolme doosiga vaktsineeritud. Kui neil arstidel tuvastatakse uus tüvi, on see Iisraelis juba kolmas ja neljas juhtum mõne päeva jooksul. Kaks esimest juhtumit tuvastati nädalavahetusel.

Lisaks neile kahtlustatakse uue tüvega nakatumist veel 14 inimesel. Osal juhtudest on inimesed naasnud välismaalt, aga osade puhul mitte, mistõttu kahtlustatakse, et viirus levib juba Iisraelis sees ulatuslikult.

Omikron on põhjustanud maailmas paanikatormi. Eriti ollakse mures Iisraelis, kus parlament Knesset andis valitsusele volitused kehtestada koroonapiiranguid ilma parlamendilt nõusolekut küsimata.

Iisrael on kuulutanud paljud riigid, seal hulgas 50 Araabia riiki punaseks, mis tähendab, et sinna ei tohi Iisraeli kodanikud üldse minna ja kui keegi sealt Iisraeli sõidab, peab olema eelnevalt 7 päeva riiklikus karantiinihotellis jälgimise all.

ÜRO peasekretär António Guterres mõistis hukka Iisraeli ja teised riigid, mis on kehtestanud seoses koroona uue variandi levikuga reisipiiranguid. Keelu asemel soovitas Guterres reisijaid rohkem testida.

Aafrikas on vaktsineeritud vähem kui 6 protsenti elanikest. See tuleneb vaktsiinide puudusest.

Iisraelis tahetakse kehtestada sanktsioonid nende suhtes, kes ei taha end lasta vaktsineerida. Iisraelis on veel umbes 600 000 inimest, kes pole saanud ühtegi vaktsiinidoosi ja ligi miljon, kes pole saanud kolmandat doosi. Nende hulgas on palju lapsi ja neid on kavas nüüd pitsitama hakata.

Näiteks Austrias kehtestati piirangud, kus vaktsineerimata inimesed ei tohi kodust väljuda, välja arvatud tööle ja toidupoodi minekuks.

Vaatamata uue variandi levikule püsib Iisraelis nakatumiste tase suhteliselt madal. Pühapäeval lisandus 9 miljoni elanikuga riigis 538 uut juhtu. Haiglas on raskes seisus intensiivis 117 koroonapatsienti, neist 70 hingamisaparaadi all.

Kommentaarid
(Külastatud 980 korda, 1 külastust täna)