KUUM: Koroonaga nakatumine kasvab kiiresti Lääne-Euroopas vaatamata kõrgele vaktsineeritusele

Euroopa on kõige vaktsineeritum maailmajagu ja samas koroona epitsenter. Eelmisel nädalal kasvas Euroopas koroonasurmade arv 10 protsenti ja seda vaatamata kõrgele vaktsineeritusele.

Koroona levib kiiresti Lääne-Euroopas vaatamata kõrgele vaktsineeritusele ja maailma parimal tasemel arstiabile, vahendab Times of Israel.

Maailma terviseorganisatsioon WHO hoiatas, et Euroopa on taas maailma koroona epitsenter. Saksamaal ja Suurbritannias registreeriti rekordilised nakatumiste tasemed.

Tänu vaktsineeritusele pole haiglad siiski veel nii koormatud kui eelmiste lainete ajal, aga koormus on siiski suur, mistõttu on plaanilised operatsioonid ära jäetud.

Nüüd on küsimus, kas ja kuidas suudetakse uus nakatumiste laine nii üle elada, et poleks vaja ühiskonda lukku panna. Lahendust nähakse teatud piirangutes ja suuremas vaktsineerituses.

Edinburghi ülikooli rahvatervise professor Devi Sridhar ütles, et ühiskonna lukkupaneku aeg on ilmselt läbi ja seda tänu testimisele, vaktsiinidele ja ravile. Nüüd jääb vaid loota sellele, et inimesed kannaksid maski.

Paljud Euroopa riigid kasutavad koroonapassi, mis on tõestus vaktsineerituse, haiguse läbipõdemise või negatiivse testi kohta. Samas hoiatavad asjatundjad, et passid võivad anda petliku ohutuse tunde, sest ka vaktsineeritud inimesed võivad nakatuda, haigestuda ja nakkust edasi anda. Vaktsineeritute oht koroonasse surra on aga väiksem.

Praegu on koroonaga kõige hullem seis Austrias ja Saksamaal. Saksamaal on tegemist tõelise hädaolukorraga, ütles Berliini Charite haigla viroloogia osakonna juhataja Christian Drosten. Düsseldorfi haigla teatas, et intensiivravi osakond on täis. Saksamaal tahetakse vaktsineeritust 67 protsendi pealt tõsta, aga sama ei taheta kehtestada sundvaktsineerimist ega ka ühiskonda lukku panna.

Saksa terviseminister Jens Spahn andis märku, et võidakse karmistada koroonapassi kasutamise tingimusi.

Koroonaga on hull olukord ka Hollandis, kus jäetakse ära jõuluüritusi.

Ühendkuningriigis tõusis nakatumiste arv pärast seda, kui juulikuus kaotati piirangud. Peaminister Boris Johnson on öelnud, et riik suudab viirusega koos elada. Piiranguid ei kehtestata enne, kui haiglates muutub olukord väljakannatamatuks.

Hispaania, mis esimeste lainetega kõvasti pihta sai, on nüüd vaktsineerinud üle 80 protsendi elanikkonnast ja nakatumiste arv on suudetud madalal hoida. Maskid pole enam välitingimustes kohustuslikud, aga paljud inimesed neid siiski kannavad.

Nüüd loodavad ka mitmed teised riigid, et suurem vaktsineeritus aitab nakatumiste arvu vähendada. Samal ajal soovitatakse inimestel kolmandaid vaktsiinidoose.

Kommentaarid
(Külastatud 799 korda, 1 külastust täna)