Karm paljastus: Soome paljukiidetud hoolduskindluskeskuses polnudki kriisi puhkedes midagi

Soomes kiideti koroona algul taevani hoolduskindluskeskust, mille ladudes pidi olema piisaval hulgal kaitsevahendeid, millest pidi jätkuma mitmeks kuuks. Tegelikkuses oli see puhas vale ja hoolduskindluskeskuse laod olid tühjad. Vahendeid jätkus vaevu üheks nädalaks.

Hoolduskindluskeskuse kehv seis oli ühtlasi põhjuseks, miks sõlmiti kiirkorras megahinnaga lepinguid kahtlaste isikutega, et saada kaitsevahendeid.

Hoolduskindluskeskuse endise juhi Tomi Lounema ja kahe osakonnajuhi Asko Harjula ja Jyrki Hakola vastu esitati süüdistused usalduse kuritarvitamises, aga nad pääsesid karistuseta. Prokuröri väitel tegutsesid nad olukorras, kus valikuid polnud ning tervishoid oli kokku varisemas, vahendab MTV.

Hoolduskindluskeskus sai sotsiaal- ja terviseministeeriumilt ülesande kaitsevahendite hankimiseks, aga sellega ei saadud hakkama, sest vahendeid polnud saada. Samal ajal kinnitati soomlastele, et kaitsevahendeid on piisavas koguses, seda eriti pärast hoolduskindluskeskuse ladude avamist 23. märtsil 2020. aastal. Tegelikkus oli aga vastupidine.

Kui laod avati, siis jätkus vahendeid vaid nädalaks. Turg oli kinni ja tervishoidu ähvardas kokkuvarisemine. Näiteks Helsingi linna laod tühjenesid paari päevaga. Olukorra tõsidusest annab tunnistust see, et Soome kaitsevägi sai ülesandeks leiutada viis, kuidas kasutatud kaitsevahendeid puhastada ja neid uuesti kasutada.

Olukorda arvestades jätsid prokurörid hoolduskindluskeskuse juhtide suhtes süüdistuse esitamata. Juhtumiga on seotud ka pettuse juhtum, kus saabunud maskid polnud päris need, mis nad pidid olema. Selles osas otsustatakse süüdistuse esitamine lähinädalate jooksul.

Keskkriminaalpolitsei kuulas üle ka hoolduskindluskeskuse töötajad, kes kõik kinnitasid, et olukord oli tegelikkuses kriitiline.

Uurimise käigus tuli välja, et kaitsevahendid ei kuulunud üldse hoolduskindluskeskuse vastutusalasse. Samuti polnud keskuse ülesanne kaitsevahendite hankimine. Küll aga sai keskus sotsiaal- ja terviseministeeriumilt ülesande kaitsevahendeid hankida. Lepingus sõlmiti kiiresti ja telefoni teel. Prokurörid leidsid, et sellega rikuti küll reegleid, aga veel suurem probleem oleks olnud see, kui kaitsevahendeid poleks saadud.

Pärast kallite lepingute sõlmimist lasti nii Lounema kui kaks osakonnajuhatajat töölt lahti. Lounema oli üle aasta aja töötu.

Kommentaarid
(Külastatud 1,043 korda, 1 külastust täna)