Helsingi piirkonnas on rekordiliselt tühje üürikortereid, hinnad on hakanud langema

Helsingis on tühje üürikortereid kaks korda rohkem kui enne koroonat ja olukord on selline, et omanikud peavad üürnike pärast võitlema.

Kui varem olid üürilevõtjad üürileandjate ukse taga järjekorras, siis nüüd on olukord vastupidine: üürileandjad peavad ootama, et leida sobivat üürnikku, vahendab Yle.

Ootus oli, et üürilevõtjad naasevad turule, aga seda pole juhtunud. Kui varem oli Helsingis korterite üürimisel järjekord kõige lühem Soomes, siis nüüd on see üks pikemaid.

Mitte kunagi varem pole Helsingis olnud nii suurt valikut üürikortereid kui nüüd. Kõige suurem on pakkumine Espoos, kus vabu kortereid on lausa 3 korda enam kui enne koroonat 2019. aastal. Helsingi linnas on see number üle 2.

Korterite üüriportaali Vuokraovi.com ärijuht Henrik Laakkonen ütles, et korterite nõudlus pole veel taastunud. Korteri üürijatele on see hea uudis, sest neil on suurem valikuvõimalus. Üürileandjad peavad aga mavahel võitlema hea üüriniku saamiseks. Helsingi piirkonnas on praegu üürniku leidmine aga väga raske.

Korterite pakkumist on suurendanud läbi koroona aja kestnud suur ehitustegevus ja Airbnb korterid, mida turistid pole saanud kasutada. Ainuüksi Helsingis on nõnda lisandunud üüriturule üle 1000 uue korteri.

Espoos ja Vantaal valmib lähiajal suurel hulgal väiksemaid üürikortereid, aga ka nende puhul ei ole oodata üürnike lihtsat leidmist.

Kui pakkumine nõnda kasvab, siis peaks hinnad langema, aga ka seda pole ametliku statistika põhjal juhtunud. Samas ei pruugi ametlik statistika näidata tegelikku seisu. Üüriturul on märgata hindade kerget alanemist. Üürniku vahetumisel hind enam ei tõuse, nagu see oli varem. Samuti jäetakse olemasolevatel üürnikel hind tõstmata, et mitte ilma jääda heast üürnikust.

Vuokralaisten piti palata markkinoille, mutta pääkaupunkiseudulla asuntoja odottelee tyhjänä ennätysmäärin – vuokrat eivät silti näytä laskevan

Helsingissä vuokra-asuntoja on tarjolla yli kaksi kertaa enemmän kuin ennen koronaa. Vuokranantajat ovat huomanneet, että vuokralaisista saa nyt taistella. Jos aiemmin vuokralaiset olivat jonossa vuokranantajan oven takana, nyt on vuokranantajien vuoro jonottaa sopivia vuokralaisia vuokrasopimus ojossa. Vuokralaisten odotettiin jo palaavan markkinoille koronan jäljiltä, mutta etenkin pääkaupunkiseudulla asuntotarjonta on ampaissut aivan omaan suuntaansa ja markkinointiajat pysyneet pitkinä.

Kommentaarid
(Külastatud 2,147 korda, 1 külastust täna)