Helsingi lasteaia töötajat kahtlustatakse lapse kallal vägivalla tarvitamises, lasteaia juhtkond lasti lahti, algatatud on politseiuurimine

Helsingi linn on lasteaia juhataja ja juhataja asetäitja töölt kõrvaldanud. Politsei uurib lasteaiaga seotud kuriteokahtlusi.

Politseile esitatud kuriteoteate järgi oli üks töötaja kasutanud lapse peal vägivalda. Tegemist oli lasteaia juhataja asetäitjaga, vahendab Helsingin Sanomat.

Lisaks on politseile esitatud kuriteoteade lasteaia juhataja kohta. Politsei selgitab, kas juhatajat on põhjust kahtlustada ametialases kuriteos. Küsimus on selles, kas juhataja on pööranud lasteaias toimuvale piisavalt tähelepanu.

Lapsevanemetale teatati lasteaia juhtkonna muudatusest eelmise nädala reedel.

Lisaks kuriteokahtlustele on lasteaiaga seotud ka muud asjad. Paari viimase aasta jooksul on paljud töötajad lahkunud. Vanemad on viinud lapsi üle teistesse lasteaedadesse ja hoiatanud teisi lapsevanemaid selle lasteaia eest.

Kuriteod tulid avalikuks oktoobri lõpus. Politsei andmetel on lasteaiaga seoses esitatud kolm kuriteoteadet. Kaks on seotud vägivallaga ja neist ühe uurimine on prokuröri otsusega lõpetatud. Teated puudutasid lasteaia juhataja asetäitjat.

Uurimise all olev vägivalla juhtum oli augustis. Lasteaia töötaja oli pealtnägija väitel sikutanud last käest koridoris. Lapse kaelal olid pärast seda sinised plekid.

Lapsevanem kuulis vägivalla juhtumi kohta lasteaia juhatajalt telefoni teel 27. septembril. Juhataja rääkis, et kuulis asjast vaid pool tundi enne seda.

Järgmisel päeval sai aga lapsevanem lasteaia kasvatajalt teada, et asi oli teada juba poolteist kuud varem.

Tegemist on keskmise suurusega ligi 100-kohalise lasteaiaga, mis avati paar aastat tagasi. Probleemid algasid vahetult peale lasteaia avamist. Puudu oli voodeid ja toole ning kapid olid kokku panemata. Ühe lapse ema rääkis, et ei julgenud oma last sinna jätta.

Teised lapsevanemad rääkisid samalaadseid asju. Nii näiteks olid lastel mähkmed päev läbi vahetamata. Iga päev olid uued töötajad. Lasteaia juhtkonnaga polnud võimalik ühendust saada.

Lasteaia töötajad räägivad, et õhkkond on lasteaias väga pingeline. Lasteaia juhatajale on probleemidest räägitud, aga midagi ei muutunud. Juhataja keelas töötajatel lapsevanematele lasteaias juhtunust rääkimise. Lasteaia juhataja asetäitja kasutas laste peal vägivalda korduvalt. Neist juhtumitest teada ei antud, kuna seda juhtus igapäevaselt. Juhatajale räägiti, et lapsed saavad haiget.

Septembris võtsid töötajad ühendust töökaitsevolinikuga ja rääkisid probleemidest. Lasteaia juhataja käitumine töötajate suhtes oli olnud alandav. Näiteks oli ta karjunud lasteaia töötajate peale laste kuuldes. Töökaitsega rääkimisest aga polnud töötajate väitel midagi kasu. Õhkkond oli väga pingeline ja stressirohke. Seda märkasid ka lapsevanemad.

Töötajate väitel mõjutas õhkkonda töötajate puudus. Tihti oli olukordi, kus üks töötaja pidi tegelema 16 lapsega. Üks töötaja pidi seega tegema kahe või kolme inimese tööd. Selline olukord on tavaline ka mujal Helsingis.

Vanemate mured olid seotud konkreetsete asjadega nagu ohtlik õueala, kus mitu last olid end vigastanud. Samuti oldi mures töötajate ülekoormuse pärast. Üks vanem rääkis, et tunne oli seline, et peaks lapse koju jätma, kuna kasvatajatel oli nii raske.

Vanemad korraldasid korjandusi, et saada lasteaiale mänguasju ja raamatuid. Ka töötajad rääkisid, et olid ostnud oma raha eest lastele asju.

Vanemad rääkisid juhtumitest, kus väike laps oli üle antud valele isikule. Pärast seda hakati kontrollima lapsevanemate dokumente. Suur osa vanematest võtsid oma lapse sellest lasteaiast ära. Samas ei peeta seda lahenduseks, et lapsi ära viia mujale.

Lasteaia kohta on tehtud aastate jooksul mitmeid kaebusi piirkondlikule valitsusasutusele. Helsingi linnale pole sellest midagi järgnenud, aga värske juhtumi puhul nõuti seletust.

Tutkivaa journalismia | Päiväkodin työntekijän epäillään pahoinpidelleen lapsen Helsingissä – Kaupunki vaihtoi päiväkodin johtajat, poliisitutkinta aloitettu

Poliisi tutkii helsinkiläiseen päiväkotiin liittyviä rikosepäilyjä. Vanhemmat ja työntekijät ovat yrittäneet saada päiväkodin johtoa jo vuosia korjaamaan tilannetta.

Kommentaarid
(Külastatud 315 korda, 1 külastust täna)