Bulgaaria mees kolis palga pärast Soome ja on nüüd teistele eeskujuks

Bulgaaria mees Maryan jäi kolm aastat tagasi kodumaal töötuks ja hakkas otsima omale tööd. Ta leidis töö Põhja-Savos Vieremäl asuvast Debomixi tehasest.

Palgavahe Bulgaaria ja Soome vahel on märgatav. Bulgaarias oli tema palk 750-800 eurot, Soomes saab ta 2000 eurot. Lisaks rahale meeldivad Soomes muud asjad nagu turvalisus, puhas loodus, kvaliteetne haridus, hea toit ja joomiskõlbulik kraanivesi, vahendab Yle.

Perele meeldib Vieremäl, kõik on käe-jala juures. Sealne rahulikkus peret ei häiri. Inimesed on südamlikud ja sõbralikud. Vajadusel saab alati abi.

Maryan ja abikaasa Stoilka soovivad ära õppida soome keele. Tütar õpib keelt lasteaias. Praegu suhtleb Maryan inglise keeles.

Maryan on hea eeskuju teistele, kes tahavad Soome tööle ja elama tulla. Soomes on palju tühjenevaid omavalitsusi, kus ollakse huvitatud uutest tulijatest. Näiteks ainuüksi Põhja-Savo ja Põhja Karjala vajavad 2030. aastaks ligi 30 000 uut tööealist inimest. 3500 elanikuga Vieremä valda on viimastel aastatel elama asunud üle 100 välismaalase. Neist rohkem on eestlasi, venelasi, bulgaarlasi ja ukrainlasi.

Vieremä tuntuim ettevõte on metsamasinate firma Ponsse. Sellele lisaks on tekkinud allhankefirmasid. Nii Ponsse kui alltöövõtjad on värvanud välismaalt tööjõudu.

Välismaalt Soome elama asunud on eluga rahul. Tavalisem on see, et Soome kolib üks pereliige ja abikaasa ning lapsed tulevad hiljem järgi.

Bulgarialaismies tuli Suomeen paremman palkan perässä – nyt hän asuu pikkukunnassa perheineen ja on malliesimerkki työperäisestä maahanmuutosta

Työperäisestä maahanmuutosta on puhuttu kiivaasti pitkin Suomea. Tyhjenevillä alueilla olisi töitä, mutta ei tekijöitä. Selvitimme, mikä tilanne on teollisuudesta tunnetussa Ylä-Savossa. Palkan vuoksi muutin Suomeen, kertoo bulgarialainen Maryan Petkova. Kolme vuotta sitten Kaakkois-Suomeen muuttanut Petkova on asunut nyt puoli vuotta perheineen Pohjois-Savon Vieremällä. Tie pohjoisemmaksi aukeni, kun hän lyhyen työttömyysjakson jälkeen huomasi vieremäläisen Debomixin etsivän työntekijöitä tehtaalleen.

Kommentaarid
(Külastatud 1,796 korda, 1 külastust täna)