Briti ajakirjanik ei pääsenud Soomes koroonapassiga söögikohta sisse

Briti väljaande The Guardian ajakirjanik Luke Harding oli Helsingis käies hämmingus, kuna ei pääsenud koroonapassiga söögikohta sisse. Koroonapass oli töötanud, kui ta Soome sisenes.

Harding näitas lennujaamas tõendit, mille kohaselt oli ta saanud kaks AstraZeneca vaktsiinidoosi: ühe märtsis ja teise maikuus, vahendab Helsingin Sanomat.

Laupäeval osales Harding Helsingis raamatumessil, kus ta rääkis raamatust Vene luurevõrgustik. Pärast tahtis ta minna õhtul Helsingi kesklinnas asuvasse söögikohta Venn. Soomlased pääsesid vabalt koroonapassiga sisse, aga Hardingi tõendit söögikoha uksel olnud turvamehe mobiilirakendus ei tunnistanud. Lõpuks öeldi briti mehele, et teda ei lasta sisse.

Soome koroonapass on Euroopa Liidu ühtne koroonatõend, mis annab infot saadud koroonavaktsiinide, värske negatiivse koroonatesti või läbi põetud koroonahaiguse kohta. Suurbritannia eraldumise tõttu Euroopa Liidust Briti tõendeid automaatselt Euroopa riikides ei tunnistata. Hardingi jaoks näites see, kuidas Brexit muudab inimeste elu raskemaks.

Harding märkis, et söögikoha uksel oli selline tunne nagu koolis, kus keegi ei tahtnud sind oma võistkonda. Lisaks Euroopa Liidu riikidele on süsteemiga liitunud 18 riiki väljastpoolt Euroopa Liitu. Suurbritannia liitus süsteemiga reedel. See tähendab, et need riigid tunnustavad vastastikku koroonatõendeid. Harding oleks pidanud laupäeval söögikohta pääsema, aga nii ei läinud.

Soome sotsiaal- ja terviseministeeriumi andmetel süsteem veel laupäeval ei töötanud, kuna Inglismaa ja Walesi andmed kanti süsteemi alles 1. novembril. See tähendab, et Briti koroonatõendid ei töötanud nädalavahetusel veel üheski Euroopa Liidu riigis.

Harding rääkis, et solidaarsusest temaga ei läinud sellesse söögikohta ka need soomlased, kes temaga kaasas olid. Lõpuks leiti üks koht, kuhu ka Harding sisse pääses. Ka seal ei loetud tema tõendit, aga ta tõestas oma tõendid ära isikutunnistuse ja vaktsineerimistõendiga. Harding ütles, et kui ta lõpuks oma õlle kätte sai, tundus see suure võiduna.

Harding ütles, et polnud kurb, aga ta ütles, et Soome turismi seisukohalt oleks hea, kui tõend, millega riiki sisse pääseb, kehtiks ka mujal. Praegu aga nii ei ole, kuna Soome sisse pääseb palju enamate tõenditega kui need, millega pääseb söögikohta.

Koronavirus | The Guardian -lehden toimittaja käännytettiin Mummotunnelin ovelta – Rajalla kelvannut koronapassi ei käynytkään

Luke Hardingin mielestä olisi turismin kannalta järkevää, että koronatodistus, joka kelpaa Suomeen saavuttaessa, kelpaisi myös suomalaisravintolan ovella. Nyt rajalla hyväksytään todistuksia laajemmin kuin ravintoloissa. Viime lauantaina brittiläisen The Guardian -lehden toimittaja Luke Harding hämmentyi Helsingin yössä. Harding oli aiemmin samalla viikolla saapunut Suomeen ongelmitta koronatodistuksensa turvin.

Kommentaarid
(Külastatud 1,058 korda, 1 külastust täna)