Uus probleem elektriautodega: need söövad palju rohkem rehve

Autode rehvimüüjad rõõmustavad, sest tulevik kuulub elektriautodele ja need söövad ligi kolmandiku võrra rohkem rehve kui tavalised sisepõlemismootoriga autod.

See tuleneb ühelt poolt elektriautode suuremast massist, aga ka elektrimootorite suuremast väändemomendist. Rehvivalmistasja Goodyear on loonud koguni elektriautodele oma rehvi, mille puhul arvestatakse kiirema kulumisega, vahendab Helsingin Sanomat.

Firma Goodyear testide põhjal kulutavad elektriautod rehve 30 protsenti enam kui tavalised sisepõlemismootoriga autod.

Põhjuseks, miks elektriautod rohkem rehve kulutavad peetakse asjaolu, et elektriautod on tavalistest palju raskemad, seda akude suure kaalu tõttu. Suurema kaalu tõttu langeb rehvidele suurem koormus, aja seda nii kohalt võtu, sõidu, kui pidurdamise ajal. See koormus sööb rohkem rehve.

Lisaks on elektriautodel suurem väändemoment. Suure väände tõttu on võimalik elektriautoga kiiremini kohalt võtta ja see sööb rehve. Sama kehtib ka hübriidautode kohta, kuna seal annavad elektrimootorid lisajõudu.

Elektriautodel on võimsad elektrimootorid, millel on ülisuur väändemoment juba väga väikeste pöörete juures. Paljude arvates on see elektriautode kõige suurem eelis, aga nagu öeldud, sööb see hirmsalt rehve. Suur kaal koos suure väändega on rehvide surm. Hea näide on 2500 kilo kaaluv Tesla Model X, mis kiirendab nullist sajani 3 sekundiga.

Kuivõrd elektriautode rehvid on kallimad ja need kuluvad rohkem, läheb rehvide peale omajagu raha. Seetõttu tasub elektriautodega sõita väga ettevaatlikult eriti naastrehvidega, mis kuluvad kiiremini. Uute naastrehvidega tuleb sõita esimesed 500-1000 kilomeetrit väga ettevaatlikult.

Kommentaarid
(Külastatud 2,745 korda, 1 külastust täna)