Soomes satuvad koroonaga haiglasse tööealised võõrkeelsed, kelle hulgas vaktsineeritus on madal

Soomes on muutunud koroona nüüd põhiliselt vaktsineerimata inimeste epideemiaks ja haiglasse satuvad 50ndates eluaastates tööealised võõrkeelsed inimesed, kelle hulgas vaktsineeritus on madal.

Koroonaga satutakse haiglasse põhiliselt Helsingi ja Uusimaa piirkonnas, aga ka mujal. Turu haiglas on intensiivis 6 koroonapatsienti, kuigi normaalne oleks 4. Kokku on Edela-Soome piirkonnas haiglas 34 koroonapatsienti, mis on pandeemia aja suurim kogus, vahendab Iltalehti.

Koroonapatsiendid on haiglas isoleeritud ja vajavad erikohtlemist. Lisaks on nende puhul vaja rohkem haiglatöötajaid.

Intensiivravi patsientide keskmine vanus on 51 eluaastat ehk nad pole mingid vanainimesed, vaid täies tööjõus keskealised inimesed.

Ainus viis epideemiast välja tulla on praegu vaktsiinid. Haiglasse jõudvatest patsientidest on 80 protsenti vaktsineerimata, 12 protsenti on saanud ühe vaktsiinidoosi.

Enam arstid ei õhuta, vaid käsivad minna inimestel vaktsineerima. Praegu on vaktsineeritus küllalt hea, aga ikka on veel palju inimesi, kes on vaktsineerimata.

Edela-Soomes on palju tööstusettevõtteid nagu laevatehas, kus käib tööl palju võõrkeelseid idaeurooplasi. Lisaks on piirkonnas Lähis-Idast ja Aafrikast tulnud migrante. Võõrkeelsete hulgas on vaktsineeritus madal.

Praegu on nii, et pooled haiglasse jõudnud koroonapatsientidest on võõrkeelsed. Nüüd mõeldakse, mida nendega teha. Paljud neist on vaktsiinivastased.

Terviseametnikud on olnud ühenduses islami usujuhtide imaamidega, et nende kaudu migrantide hulgas vaktsineerimise sõnumit levitada.

Idaeurooplastel pole aga sellist kogukonda nagu moslemitel. Nende puhul on tööturvalisuse küsimus, et oldaks terve. Neid testitakse ja vaktsineeritakse. Tööandjad peaks nende puhul vaatama, kas nad on vaktsineeritud, ja kui ei ole, siis peaks nad Soomes vaktsiini saama.

Kardetakse, et olukord võib hullemaks minna. Mingit paranemist pole alates augustist saadik.

Olukord on hull ka Edela-Soomest põhja pool asuvas Satakunta maakonnas. Seal asub Rauma laevatehas ning sealgi on töötajate vaktsineeritus madal. Üle-eelmisel nädalal oli Rauma laevatehasega seotud 40 protsenti terve maakonna nakatumistest, eelmisel nädalal 20 protsenti.

Satakunta maakond on koroona ulatusliku leviku faasis ja Raumas on epideemia olukord kõige hullem. Haiglas on koroonaga kaks inimest intensiivis ja seitse voodiosakonnas. Tervisekeskuste voodiosakondades on veel 8 koroonapatsienti.

Haiglasse satuvad Satakunta maakonnas samuti põhiliselt vaktsineerimata inimesed. Mõned on vaktsineeritud eakad, kelle immuunsus on nõrk ja vaktsineerimisest juba tükk aega möödas.

Soomes on Oulu piirkonnas samuti haiglate koormus kasvanud.

Tämä tiedetään koronan takia tehohoidossa olevista potilaista

Varsinais-Suomessa 90 prosenttia teholle joutuvista on vailla rokotussuojaa. Tilanne on huolestuttava, sanoo tartuntataudeista vastaava ylilääkäri. Korona on nyt rokottamattomien epidemia. Tämä näkyy sairaaloissa. Varsinais-Suomessa yhdeksän kymmenestä tehohoitoon joutuvasta ei ole saanut täyttä rokotussarjaa. Yhä useampi joutuu koronan takia sairaalaan. Ilmiö näkyy Helsingin ja Uudenmaan alueella, mutta myös muualla Suomessa.

Kommentaarid
(Külastatud 1,738 korda, 1 külastust täna)