Soomes on kütuseliitri hind kerkinud 2 euroni ja võib veelgi tõusta

Kui veel aasta tagasi, 2020. aasta koroonasuvel langes kütuseliitri hind 1,2 euro peale ja spekuleeriti, kui madalale võib hind langeda, siis nüüd maksab liiter 2 eurot ja spekuleeritakse, kui kõrgele see võib tõusta.

Soome põhjaosas Nuorgamis tuli 2 eurot liitri eest juba täis ning see piir puruneb varsti ka riigi lõunaosas, vahendab Iltalehti.

Kütuse hinda mõjutavad konkurentsi olukord, valuutakursi muutused ja nafta maailmaturuhind. Hind maailmaturul on varemgi olnud nii kõrgel, aga kütuse hind tanklas pole veel kunagi nii kallis olnud.

Soomes on kütuse hinda mõjutanud aktsiisitõus. Peamine tegur on aga maailmamajanduse taastumine ja tööstuse, transpordi ning nafta nõudluse suurenemine.

Riikide majanduste arengut on soodustanud erinevat toetuspaketid. Sellele lisandus piirangute leevendamine Euroopas. Liiklusmahtude tase on ületanud koroonale eelnenud 2019. aasta taseme. Mõjutab ka maagaasi hinnatõus.

Soome põhjapoolses Nuorgami külas kerkis bensiini 98 hind juba eelmisel nädalal 2,01 euro peale. Müüduima 95 oktaaniarvuga bensiin maksis Lapimaal Utsjokis täna 14. oktoobril 1,97 eurot liiter. Eile maksis sama bensiin Sulkavas ja Inaris 1,95 eurot liiter. Diisli hind on kerkinud 1,7-1,85 euro peale liiter mitmel pool Soomes.

Bensan hinta jatkaa hirmunousuaan: Katso, oletko vaarassa joutua maksamaan 2 euroa litralta omalla alueellasi

Bensiinin ja dieselin hinta on noussut hirmuisella nopeudella viime kuukausina. Kahden euron haamuraja on jo rikottu Nuorgamissa ja hinnat nousevat myös etelässä. Koronakesänä 2020 uutisoitiin alle 1,20 euron hintaisesta bensiinistä ja mietittiin, että kuinka alas hinta voi laskea. Nyt mietitään, kuinka korkealle hinta voi nousta.

Kommentaarid
(Külastatud 1,288 korda, 1 külastust täna)