Soomes on 78 protsenti üle 12-aastastest vaktsineeritud, aga epideemia olukord püsib endine

Soomes on 85 protsenti vaktsineerimise sihtgrupist ehk 12-aastastest ja vanematest saanud vähemalt ühe vaktsiinidoosi ning 78 protsenti on saanud 27. oktoobri seisuga kaks vaktsiinidoosi. Praeguste hinnangute kohaselt on 80-protsendiline vaktsineeritus võimalik novembri alguses, 44. või 45. nädalal, kui vaktsineerituse kasv ei pidurdu.

Nädalaga (21.-27.10.) on esimese vaktsiinidoosi katvus kasvanud 0,5 protsendipunkti ja teise doosi katvus 1,5 protsendipunkti. Terviseamet soovitab üle 60-aastastel ja meditsiinilistel riskirühmadel teha kolmanda doosi koroonavaktsiini. Vaktsiini kolmanda doosi on 27. oktoobri seisuga saanud 88 774 inimest, edastavad nädala ülevaates terviseamet ning sotsiaal- ja terviseministeerium.

Eelmise, 42. nädala nädala lõpus oli haiglaravil kokku 120 koroonapatsienti, kellest 31 intensiivravi osakonnas. 41. nädala lõpus oli ravil kokku 148 patsienti, seega on koormus mõnevõrra vähenenud. Haiguse tagajärjel oli 27. oktoobri seisuga nakkushaiguste registrisse teatatud 1150 koroonasurmast.

Haiglaravi vajaduse vähenemine eeldab nii vaktsineerimisega hõlmatuse suurendamist kui ka juhtumite arvu selget vähenemist. Kohaliku või piirkondliku epideemia ägenemisel saab nakkuste levikut ja nende kahjulikke mõjusid siiski tõhusalt ära hoida, kui võtta õigeaegselt kasutusele hübriidstrateegiaga kooskõlas olevad meetmed nii omavalitsuste kaupa kui ka piirkondlikult.

Haiglasse sattumise oht on vaktsineerimata patsientidel oluliselt suurem kui vaktsineerimata patsientidel. Viimase kahe nädala jooksul on 12–79-aastaseid vaktsineerimata inimesi sattunud koroonaviiruse nakkuse tõttu haiglasse 15 korda sagedamini kui samas vanuserühmas kaks korda vaktsineerituid. Haiglasse sattumise oht on olnud kõrgeim 50–69-aastastel vaktsineerimata inimestel, kellel on 52 korda suurem tõenäosus sattuda haiglasse kui samas vanuserühmas kaks korda vaktsineeritutel.

Viimase kahe nädala jooksul on Soomes olnud uusi koroonaga nakatumisi 133 saja tuhande elaniku kohta, mida on ligikaudu 6 protsenti vähem kui kahel eelneval nädalal (27. septembrist 10. oktoobrini), mil nakatumisi esines 141 saja tuhande elaniku kohta. Nädala jooksul avastatud koroona juhtumite arv on püsinud neli nädalat samal tasemel, umbes 3600–4000 juhtu nädalas.

Eelmisel, 42. nädalal tehti üle 74 000 koroonaviiruse testi, mida on veidi vähem kui eelneval kolmel nädalal, mil nädalas tehti umbes 79 000 kuni 81 000 testi. Eelmisel nädalal testitud proovidest olid positiivsed 4,9 protsenti. Osakaal on veidi tõusnud võrreldes eelneva nädalaga, mil näitaja oli 4,6 protsenti.

Epidemioloogilist olukorra kohta edastatatakse ülevaade kord nädalas. Terviseameti seirearuanne avaldatakse neljapäeva pärastlõunal hübriidstrateegia monitooringu aruannete veebilehel.

Kommentaarid
(Külastatud 320 korda, 1 külastust täna)