Soomes lõpetatakse täielikult AstraZeneca koroonavaktsiini kasutamine

Soomes lõpetatakse täielikult AstraZeneca koroonavaktsiini kasutamine ja see asendatakse kasutamata jäänud koguse Jansseni grupi vaktsiiniga.

AstraZeneca koroonavaktsiini Vaxzevria kasutamine lõppeb Terviseameti andmetel novembris, kui need vaktsiinid aeguvad. Enne seda saab neid vaktsiine kasutada teisteks ja kolmandateks doosideks. Praegu pakutakse Soomes AstraZeneca vaktsiini vaid 65-aastastele ja vanematele.

Soome ei tooda enam AstraZeneca vaktsiini juurde, vaid selle asemel kasutatakse seni kasutamata Jansseni grupi Johnson & Johnsoni vaktsiini.

Johnson & Johnsoni adenoviirusvektorvaktsiini antakse riikliku soovituse kohaselt alates 65. eluaastast. Vaktsiini saab anda ka neile 18-64-aastastele, kellel ei saa tervislikel põhjustel anda mRNA vaktsiine (Pfizer ja Moderna).

Terviseameti andmetel käivad Jansseni vaktsiini kohta samad ohutusabinõud mis AstraZeneca puhul, ka Jansseni vaktsiini ei anta tromboosiohu tõttu alla 65-aastastele.

Praegu tuleb Soome kõige rohkem Pfizer-BioNTechi koroonavaktsiini Comirnaty, mis on mRNA vaktsiin. See vaktsiin sobib peaaegu kõigile. Neile, kel esimene mRNA vaktsiini doos on põhjustanud allergilise reaktsiooni, ei anta teist doosi seda vaktsiini. Siis kasutatakse adenoviirusvektorvaktsiini.

Jansseni vaktsiini tõhusus on enam-vähem sama mis AstraZenecal. Praegu on olemas müügiluba 1-doosilise vaktsiinikuuri jaoks, aga uuringud käivad ka teise doosi jaoks. Soome saab Euroopa ühishankest 2,4 miljonit doosi Jansseni vaktsiini.

Soome terviseamet soovitab Jansseni vaktsiini puhul tõhustusdoosi 6 kuud pärast esimese doosi manustamist.

Kommentaarid
(Külastatud 822 korda, 1 külastust täna)