Soomes avastati koeral erakordne parasiit, mis võib kanduda ka inimesele

Hispaaniast Soome toodud koeral avastati parasiit Linguatula serrata ehk keeluss. Tegemist on esimese sellise leiuga Soomes, edastas Helsingi ülikool.

Linguatula serrata elab ninaneelus ja on koorikloom nagu vähk. Koer võib selle saada, kui sööb saastunud looma, lamba või muu rohusööja toorest liha. Koeralt võib nakkus edasi kanduda ka inimesele, vahendab MTV.

Parasiit kasvab 8 sentimeetri pikkuseks. Soome juhtumi puhul oli parasiit 3 sentimeetri pikkune ja koer köhis selle põrandale, kust tähelepanelik omanik selle avastas. Koer toodi Hispaaniast umbes aasta tagasi.

Parasiiti ja koeralt võetud proove uuriti Helsingi ülikooli veterinaaria teaduskonna parasitoloogia laboris. Kinnitus Linguatula serrata kohta saadi Ida-Soome ülikoolis tehtud DNA uuringute abil.

Kuigi parasiiti kutsutakse keelussiks, on see koorikloom nagu vähk. Koertel elab see peamiselt ninaneelus. Nad munevad mune, mis koera ninaneelust satuvad eritise kaudu keskkonda ning sealt rohusööjatest vaheperemeestele. Nendes vaheperemeestes elavad parasiidi tõugud maksas, kopsudes ja limaskestades.

Inimene võib olla parasiidi jaoks nii põhi- kui vaheperemees. Euroopas esineb seda parasiiti eriti Rumeenias, kust toodud koerte juhtumeid on kirjeldatud eri riikides. Parasiiti Hispaanias ulatuslikult ei esine, aga seda võib olla igal pool, kus koerad ja lambad omavahel kokku puutuvad.

Soome juhtumi puhul koeral mingeid vaevusi ei esinenud. Samuti ei leitud koera väljaheitest mune. Koerale anti vastavat rohtu parasiitide vastu.

Soomes hoiatatakse nüüd välismaalt sisse toodavate uute parasiitide ohu eest.

Kommentaarid
(Külastatud 7,813 korda, 1 külastust täna)