Soome-Vene valitsustevaheline majanduskomisjon kohtub Helsingis

Järjekorras 16. Soome-Vene valitsustevahelise majanduskomisjoni ja esimeeste kohtumine toimub Helsingis 14. oktoobril 2021. Majanduskomisjoni juhivad arengukoostöö ja väliskaubanduse minister Ville Skinnari ning Venemaa tööstus- ja kaubandusminister Denis Manturov.

Kohtumisel arutatakse Soome ja Venemaa ettevõtluskeskkonnaga seotud küsimusi, võimalikke koostöövaldkondi ja päevakajalisi küsimusi majanduskomisjoni töörühmades. Ministrid kohtuvad ka Soome ja Venemaa ettevõtete esindajatega.

Majanduskomisjoni ülesanne on toetada ettevõtete tegevusvõimalusi ning luua sidemeid Soome ja Venemaa ettevõtete vahel. Majanduskomisjoni egiidi all tegutsevad valdkondlikud ja piirkondlikud töörühmad. Majanduskomisjoni viimane koosolek toimus Peterburis 2018. aastal. Majanduskomisjoni esimehed kohtusid Peterburis viimati selle aasta juunis seoses Peterburi rahvusvahelise majandusfoorumiga.

Majanduskomisjoni töörühmad on oluline kanal Soome ja Venemaa koostööks ametiasutuste tasandil. Samuti on töörühmad jätkanud koroona perioodil kaugkoostööd. Konkreetsel tasandil tehakse koostööd näiteks transpordisektoris, energiasektoris ja metsatööstuses.

„Majanduskomisjoni töö on oluline Venemaal tegutsevatele Soome ettevõtetele ja on ühtlasi valitsustevahelise koostöö võtmekanaliks. Mul on hea meel, et saame sel aastal Helsingis koosoleku pidada. Ootan huviga, et saaksin arutada minister Manturoviga eelkõige koostöövõimalusi metsasektoris. Meil on eraldi kohtumine ka Soome ja Venemaa ettevõtetega,” ütles minister Skinnari. „Meie olulised partnerid sellel kohtumisel on Soome-Vene Kaubanduskoda ja East Office.”

Seoses majanduskomisjoni koosolekuga kohtub minister Manturoviga ka majandusminister Mika Lintilä. Arutelu teemad on töö- ja majandusministeeriumi hallatavate majanduskomisjoni töörühmade aktuaalsed teemad.

„Soome ettevõtetel on palju kogemusi bio- ja ringmajanduse ning energiatehnoloogia valdkonnas ning usun, et majanduskomisjoni koostöö abil saame kaubandus- ja majanduskoostööd veelgi suurendada. Soomel ja Venemaal on ühised eesmärgid muu hulgas energiatõhususe parandamisel ja heitkoguste vähendamisel,” ütles Lintilä.

Venemaal tegutseb umbes 900 Soome ettevõtet ja Soome investeeringute väärtus riigis on hinnanguliselt 15 miljardit eurot. Venemaa on Soome suuruselt kolmas ekspordiriik ja suuruselt teine ​​impordiriik. Venemaaga kaubeldakse nii ELi majandus- ja valdkondlike sanktsioonide kui ka Venemaa vastusanktsioonide seatud piirides. Krimmi ebaseadusliku annekteerimise ja Ida-Ukraina konflikti tõttu ELi poolt Venemaale kehtestatud sanktsioonid jäävad kehtima.

Kommentaarid
(Külastatud 129 korda, 1 külastust täna)