Soome terviseameti karm hinnang: vaktsineerituse tase on küll 80 protsenti, aga see ei peata nakatumiste kiiret kasvu

Soomes peaks järgmisel nädalal täis saama 80-protsendiline vaktsineerituse tase, aga asjatundjate hinnangul ei muuda see nakatumiste kasvu numbrites midagi.

Soome terviseameti hinnangul ei jätkub nakatumiste arvu kiire kasv ka siis, kui vaktsineerituse tase on üle 80 protsendi. Samas peaks ikka vaktsiine usaldama, vahendab Helsingin Sanomat.

Eestis on koroona olukord pandeemia aja üks hullemaid ning kehtestatud on karmid piirangud. Ka Leedu ja Läti koroona olukord on kiiresti halvenenud.

Soomes jälgitakse Baltimaade olukorda väga murelikult. Baltimaad pole praegu Soome sotsiaal- ja terviseministeeriumi hinnangul kõige soovitum reisisihtkoht. Võimalik on nakkuse sisse toomine piiri tagant, kuigi piiri ohutusmeetmed töötavad korralikult.

Terviseameti terviseohutuse osakonna juhataja Mika Salminen ütles, et Eestisse võib minna, kui on saadud kaks vaktsiinidoosi. Ilma vaktsineerimata aga ei tohiks minna kuhugi. Vaktsiine saab usaldada ja pole vahet, kas vaktsineeritud inimene puutub nakkusega kokku Soomes või mujal. Samas tasub mõelda, kas Eesti on parim reisisihtkoht olukorras, kui seal on palju piiranguid.

Soome koroona olukord on tänu suuremale vaktsineeritusele parem kui Eestis, aga Soomeski on sügise jooksul kiiresti kasvanud koroonaga nakatumiste ja haiglapatsientide arv. Kasv on veidi tasandunud, aga numbrid on jätkuvalt suured.

Salminen ütles, et pole realistlik eeldada, et nakatumiste numbrid langema hakkavad. Need püsivad samal tasemel või hakkavad talve poole kasvama, kuna Soomes on veel palju koroona suhtes tundlikke inimesi.

Nakkus levib Soomes põhiliselt vaktsineerimata inimeste hulgas. Kui vaktsineerimata inimeste hulgas on nakatumiste tase 700 juhtu 14 päeva jooksul 100 000 elaniku kohta, siis kogu Soome tase on 137 juhtu.

Soomes on intensiivravi koormus väga kõrge. Esmaspäeval oli Soomes haiglaravil 215 koroonapatsienti, kellest 34 olid intensiivis. Arvestama peab sellega, et laias laastus sellise tasemega peab terve talve üle elama.

Praegu on Soomes saanud kaks vaktsiinidoosi 77,2 protsenti üle 12-aastasest elanikkonnast. Eesmärk 80 protsenti peaks täis saama järgmisel nädalal. Puudu on veel 130 000 doosi.

Terviseameti juhtivspetsialist Mia Kontio märgib, et see 80 protsenti pole mingi maagiline piir, pärast mida toimub muutus. 80 protsendi vaktsineerituse saavutamine ei muuda mitte midagi. Seetõttu on tähtis inimesi edasi vaktsineerida ka siis, kui on saavutatud 80 protsendi tase.

Terviseameti hinnangul on tõenäoline, et koroonapassi kasutamine Soomes laieneb ja seda kasutatakse ka järgmisel, 2022. aastal.

80-protsendiline vaktsineeritus tähendab seda, et Soomes on ikka 600 000 inimest, kel pole vaktsiini kaitset. Kui sellele lisada alla 12-aastased, on neid inimesi üle miljoni. Mia Kontio sõnul tuleb vaktsineeritus Soomes saada üle 90 protsendi. Eriti käib see üle 40-aastaste kohta, kellel on suurem oht sattuda koroonaga haiglasse.

Kontio sõnul on positiivne see, et paljud alla 35-aastased, kes pole seni lasknud end vaktsineerida, on viimaste nädalalate jooksul vaktsineerima läinud.

Koronavirus | THL:n Salminen: “Ei ole realistista, että tartuntamäärät lähtisivät pysyvään laskuun” – 80 prosentin rokotekattavuus ylittynee ensi viikolla, mutta asiantuntijoiden mukaan se ei muuta mitään

THL:n Mika Salminen korostaa, että rokotteisiin voi luottaa. STM:n Pasi Pohjola taas kehottaa miettimään, onko Viro nyt paras matkakohde. Länsisataman terminaalissa on tiistaina hiljaista, kunnes käynnistyy matkalaukkujaan vetävien matkalaisten virta. Satamaan on juuri saapunut laiva Virosta, jossa koronavirustilanne on viime aikoina vaikeutunut huomattavasti. Lahtelainen opiskelijaporukka vietti Tallinnassa kaksi yötä.

Kommentaarid
(Külastatud 1,962 korda, 1 külastust täna)