Soome terviseamet soovitab kolmandaid vaktsiinidoose kõigile üle 60-aastastele

Soome terviseamet on saatnud meditsiiniasutustele laiali soovituse, mille kohaselt tuleks hakata vaktsineerima kolmanda doosiga inimesi alates 60. eluaastast.

Lisaks soovitatakse kolmanda doosiga ära vaktsineerida kõik hooldekodude elanikud vanusest sõltumata ning teatud meditsiinilised grupid, vahendab MTV.

Kolmas doos antakse siis, kui kahest esimest doosist on möödas 6 kuud. Kolmanda doosi puhul kasutatakse BioNTechi ja Pfizeri vaktsiini Comirnaty ning Moderna vaktsiini Spikevax. Soovitatakse sama vaktsiini, millega vaktsineeriti esimestel kordadel. Vajadusel võib aga kasutada muud vaktsiini.

Meditsiinilistesse riskigruppidesse kuuluvad need, kel on rasket koroonahaigust soodustavad vaevused. Need on näiteks elundisiirdamise läbi teinud inimesed, siis vähiravi patsiendid, samuti immuunsüsteemi häirega ning neeru-, südame- või kopsuhaigusega inimesed.

Soomes on kolmanda doosi saanud 77 000 inimest. Terviseamet on juba varem soovitanud kolmandat doosi teatud gruppidele.

Tervislikel põhjustel on vaktsiin vastunäidustatud vaid väikesele osale inimestest. Terviseameti hinnangul on neid inimesi alla ühe protsendi. Soomes on mõned kümned sellised inimesed, kel tekib vaktsiini suhtes äge allergiline reaktsioon. Kolmandat doosi ei soovitata ka neile, kes on saanud pärast vaktsineerimist südamelihase põletiku.

Lisaks ei soovitata vaktsineerida väga kehvas seisus inimesi, kes on haiglas juba surmaeelsel hooldusel. Alla 12-aastased Soomes veel vaktsiini ei saa. Euroopa ravimiamet peaks veel tänavu heaks kiitma 5-11-aastaste laste koroonavaktsiini. Praegu aga alla 12-aastaseid veel ei vaktsineerita.

Soomes satub koroonaga haiglasse üha enam vaktsineerimata inimesi. Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna info kohaselt olid 11-17. oktoobril 77 protsenti haiglasse sattunud koroonapatsientidest vaktsineerimata. Nädal enne seda oli see suhe 67 protsenti. Arvestatud on nendega, kel on laboratoorselt kinnitatud koroonaga nakatumine.

Kommentaarid
(Külastatud 255 korda, 1 külastust täna)