Õigusprofessor: Soomet ootavad ees mustad jõulud, haigestub ja sureb väga palju inimesi

Rahvusvahelise õiguse ja inimõiguste professor Martin Scheinin kritiseerib sotsiaalmeedias teravalt Soome valitsust, mis pole suutnud teiste vigadest õppida. Seetõttu tulevad mustad jõulud: haigestub ja sureb väga palju inimesi.

Scheinin kirjutab, et praegune vaktsineerituse tase ei suuda Soomes ära hoida epideemia kasvu. Samal ajal tekitasid otsustajad inimestes vabaduse tunde. Teadusel põhinevast otsustamisest on loobutud. Mingeid pidureid enam pole.

Soomes on viimastel päevadel väga kiiresti kasvanud koroonapatsientide arv haiglates. Näiteks Helsingis on täidetud 13 intensiivravi kohta, kui kogu kohtade arv on 15.

Soomes võeti nädalavahetusel kasutusele koroonapass, mis võimaldab lasta sisse rohkem kliente nendes asutustes, kus varem olid piirangud.

Ees ootavad mustad jõulud, haiglaravi on üle koormatud ning paljud haigestuvad raskelt ja surevad. Koroonasurmade möödunud aastane näitaja ületati Soomes juba nädalavahetusel. 2021. aasta järelejäänud kaks ja pool kuud saavad olema palju hullemad. Ja seda on tehtud teadlikult, märgib Scheinin.

Scheinin tugineb oma väidetes Singapurile, kus on ligikaudu sama palju elanikke kui Soomes. Mõlemad riigid reageerisid koroonale varakult ja sulgesid piirid. Koroonasurmade arv oli mõlemas riigis eelmisel aastal madal.

Scheinin märgib, et Singapuris kasutatud koroona allasurumise poliitika toimis kuni ajani, mil saabus Delta variant. Septembris ja oktoobris on koroonaga nakatumiste arv plahvatuslikult kasvanud.

Singapuris on kahe doosiga vaktsineeritud 82 protsenti elanikkonnast, Soomes on vastav protsent 67 (Eestis 55). Singapuri olukord näitab, et isegi 80 protsendist ei piisa Delta variandi puhul karjaimmuunsuse tekkeks.

Singapuris on praegu 1,77 koroonasurma päevas miljoni elaniku kohta. Seda on enam kui kogu pandeemia ajal Soomes, välja arvatud 2020. aasta üks aprilli nädal.

Singapur üritab peatada nakkuse levikut ja surmajuhtumeid testimisega. Singapuris testitakse viis korda rohkem kui Soomes.

Epideemia puhul on ulatuslik testimine ainus teadusel põhinev eeldus otsuste tegemiseks. Soomes ei testita ega jälitata, ja kobatakse seetõttu pimeduses, lisab Scheinin.

Kommentaarid
(Külastatud 4,711 korda, 1 külastust täna)