KUUM: Soomes muutub koroona olukord üha hullemaks – juba kavandatakse uusi piiranguid

Edela-Soome piirkondliku valitsusasutuse juht Hekki Mäki kurdab, et mõned inimesed saavad peaministri jutust aru nii, et vaktsineerima enam ei peagi.

Hekki Mäki on jälginud viimasel ajal peaministri sõnumeid. Oktoobri algul ütles peaminister, et on tore, kui inimesed saavad käia taas kohvikutes ja restoranides. Peaminister avaldas lootust, et kõik soomlased saavad minna, teha, kogeda ja veeta aega sõprade ning lähedastega, vahendab Yle.

Mäki tunnistas, et need peaministri sõnumid on olnud üllatavad. Mäki sõnul saab ta aru, et poliitikud peavad looma inimestele pildi ilusast tulevikust, aga mõned inimesed on sellest saanud aru nii, et vaktsineerima enam ei peagi ning ennast ja lähedasi ei pea enam kaitsma. Või vähemalt ei pea enam käituma eriti vastutustundlikult.

Valitsus teatas septembri lõpus toitlustusasutuste piirangute leevendamisest. Terviseamet teatas samal ajal, et näomaski võib kasutada oma parema äranägemise järgi.

Lõuna-Soome piirkondlik omavalitsus on samuti pannud tähele, et paljud inimesed saavad valitsuse sõnumitest valesti aru. Kogunemispiirangud ja suur osa söögikohtade piirangutest kaotati ära. Kui kadusid ka maski kandmise ja kaugtöö soovitus, siis tegid inimesed järelduse, et koroona on möödas.

Piirkondlikud valitsusasutused on praegu hädas inimeste vähese huviga vaktsineerimise suhtes. Ühtlasi arutatakse seda, kas kehtestada uued piirangud. Kavandatakse juba kogunemispiiranguid.

Soome koroona olukord on viimasel ajal kiiresti halvenenud. Haiglapatsientide arv on hakanud sama kiiresti kasvama nagu kevadel, seda vaatamata asjaolule, et ligi 70 protsenti elanikest on täielikult vaktsineeritud, aga kevadel oli vaktsineeritus väga madal.

Kevadel olid lapsed kaugõppel ning valitsus kavandas väljas liikumise keeldu, kui haiglates patsientide arv kasvama hakkas.

Viimastel nädalatel on vaktsineerimise tempo raugenud. Valitsus aga kaotas oktoobri algul enamuse söögikohtade piirangutest, kuigi haiglapatsientide arv kiiresti kasvas. Haiglapatsientide arv on hakanud kiiresti kasvama vaatamata vaktsineerituse tõusule.

Koroona vastu tahetakse nüüd kehtestada kohalikud piirangud ning valitsus üldisi piiranguid ei taha kehtestada. Sotsiaal- ja terviseministeeriumi hinnangul poole olukord selleks veel piisavalt halb. Üldised piirangud on viimane võimalus. Enne seda tahetakse proovida muid meetmeid.

Koronatilanne huononee, mutta hallitus ei vedä vielä hätäjarrua – Avin johtaja ihmettelee pääministerin myönteisiä koronalausuntoja

Lounais-Suomen aluehallintoviraston johtaja Heikki Mäki sanoo, että jotkut kansalaiset ovat tulkinneet pääministerin lausunnot niin, ettei rokotuksia tarvitse ottaa. Lounais-Suomen aluehallintoviraston johtaja Heikki Mäki on seurannut ihmeissään viime aikojen päättäjien ja erityisesti pääministerin lausuntoja. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi lokakuun alussa Ylen haastattelussa, miten ihanaa on päästä jälleen kahviloihin ja ravintoihin.

Kommentaarid
(Külastatud 1,300 korda, 1 külastust täna)