KUUM: Soome laseb reisimise vabaks Euroopa rohelistest riikidest tulijatele, aga Eestit see ei puuduta

Soome valitsus kaotab alates esmaspäevast, 18. oktoobrist sisenemise piirangud Euroopa Liidu rohelise nimekirja riikide ja piirkondade elanikele.

Eestit see ei puuduta, sest Eesti on Euroopa haiguste kontrollikeskuse ECDC värske kaardi järgi tumepunane. Rohelised on näiteks osa Rootsist, Taanist, Norrast, Poolast, Prantsusmaast, Hispaaniast ja Itaaliast.

Lisaks avatakse reisijateveoks Vainikkala piiripunkt Soome ja Venemaa vahel. Valitsus otsustas selle küsimuse täna 14. oktoobril ja otsused jõustuvad 18. oktoobril. Sissesõidupiiranguid muudel välispiiridel pikendatakse 7. novembrini. Siiski saab Soome tulla igast riigist, esitades tõendi tunnustatud vaktsiinikuuri läbitegemise kohta.

ELi rohelise nimekirja riigid on piisavalt heas haiguse olukorraga riigid, mille puhul Euroopa Liidu Nõukogu on otsustanud lubada ELis vabalt reisida. Soome on varem kohaldanud nendele riikidele piiriületuse piiranguna nakatumiste piirangut 25 (maksimaalselt 25 juhtu 100 000 inimese kohta kahe nädala jooksul).

Värske hinnanguga kaotatakse piirangud Austraalia, Bahreini, Tšiili, Lõuna-Korea, Jordaania, Kanada, Katari, Rwanda, Singapuri, Ukraina, Uruguay ja Araabia Ühendemiraatide elanikele Soome tulekul nendest riikidest. Piirangud on juba kaotatud Hongkongi, Kuveidi, Macao, Saudi Araabia, Taiwani ja Uus-Meremaa elanikele.

Välispiiriliiklus on Soome ja Schengeni-väliste kolmandate riikide vaheline liiklus. Kui piirangutega riigist saabuv inimene ei ole läbi teinud täielikku vaktsiinikuuri, on lubatud sisenemise tingimused Soome naasmine, teistesse ELi või Schengeni riikidesse tagasipöördumine, transiit lennujaamas või muu vajalik põhjus.

Vaadake kehtivaid piiriületuse ning tervise- ja ohutusnõudeid piirivalve veebisaidilt.

Kommentaarid
(Külastatud 4,608 korda, 1 külastust täna)