KUUM: Koroonapass võetakse Soomes kasutusele juba laupäeval – mida see tähendab?

Soome parlamendi sotsiaal- ja tervisekomisjoni esimees Markus Lohi ütles, et koroonapass võetakse kasutusele juba eeloleval laupäeval, 16. oktoobril.

Komisjon paneb homme teisipäeval lõplikult paika koroonapassi kasutamise tingimused, vahendab MTV.

Lohi ütles, et koroonapassi kohta liigub palju valeinfot. Koroonapass on kavas võtta kasutusele ainult seal, kus ruumide kasutamine on piiratud. Piirangute asemel võivad asutused kasutada koroonapassi, mille abil võib mööda minna osalejate piirmäärast.

Passi abil saab sellega ühiskonna avatuna hoida piirangutele vaatamata. Passi automaatselt kasutusele ei võeta. Praegu pole näiteks suuremas osas Soomes üldse mingeid söögikohtade piiranguid, mis tähendab, et seal ei ole võimalik koroonapassi kasutada.

Lisaks söögikohtadele saab passi kasutada näiteks huvitegevuse puhul, seiklusparkides ning sellistes ruumides, kus osalejate arv on epideemia tõttu piiratud.

Passi abil pole võimalik piirata inimeste juurdepääsu põhiteenustele nagu terviseteenused, poed ja apteegid. Need asutused ei tohi passi kasutusele võtta.

Lohi ütles, et koroonapassi abil kedagi ei diskrimineerita. Kellelgi pole sundi minna söögikohta või teatrisse. Lohi sõnul on vähetõenäoline, et vaktsineerituse tase koroonapassi tõttu tõuseb. Epideemia olukord on selline, et Soomes pole karmid piirangud vajalikud.

Võrdõiguslikkuse teema on tõstatatud seoses passi kehtivusega seetõttu, et valitsus pooldab vanusepiiri 12. eluaastast, teiseamet aga 16. eluaastast. Homme otsustab sotsiaal- ja tervisekomisjon, kas piir on 12 või 16 eluaastat.

Parlamendi põhiseaduskomisjon on juba leidnud, et passi kasutamine pole vastuolus inimõigustega.

Lohi ütles, et Soomes on kahte tüüpi inimesi, kes pole vaktsineeritud. Üks neist on inimesed, kel ei luba vaktsineerimist mõni tervisehäire. Lahendus võib olla Lohi väitel see, et need, kes tervislikel põhjustel ei saa end lasta vaktsineerida, nende jaoks oleksid koroonatestid riiklikes tervisekeskustes tasuta, ülejäänute jaoks on testid eratervisekeskustes tasulised.

Selline lahendus võib viia selleni, et inimesed lähevad ja lasevad end vaktsineerida, mis on kõigile tasuta. Kuivõrd pass puudutab ka liikumist ja huvitegevust, on sel suur tähendus laste jaoks. Seetõttu on võimalik, et passi vanusepiir tõstetakse 16 eluaasta peale. Sellest nooremad lapsed saavad igal pool osaleda.

Soome koroonapassi jaoks on võetud eeskuju mujalt Euroopast. Paljudes riikides on koroonapassi kasutamine juba lõpetatud. Soomes on passi kasutamisega hiljaks jäädud, näiteks suvel oleks saanud passiga palju enam üritusi korraldada. Praegu on Soome epideemia olukord selline, et suuremas osas Soomes ei pea passi üldse kasutama.

Soome parlament arutab koroonapassi kasutamist homme teisipäeval, reedel on otsustav hääletus ja presidendi-poolne kinnitamine, misjärel saaks passi kasutada juba alates laupäevast.

Passi kasutamine võimaldaks Soomes suurürituste korraldamist, näiteks sügisel korraldatakse rahvusvaheline IT-mess Slush. Helsingi piirkonnas saab tänu passile korraldada suuri konverentse. Tänu passile on võimalik ühiskonda avatuna hoida.

Kommentaarid
(Külastatud 7,564 korda, 1 külastust täna)