KUUM: Eesti, Läti ja Leedu on jõudnud koroona tasemelt maailma tippu

Eesti, Läti ja Leedu on koroona taseme poolest maailma tippu jõudnud. Euroopas on neist eespool veel vaid Serbia, maailmas Anguilla, Gaza, St Kitts & Nevis ja Barbados.

Viimase nädala andmetel on Leedu praegu maailmas 6. kohal, Läti 7. kohal ja Eesti 8. kohal, selgub New York Timesi ülevaatest.

Nii lähestikku ja korraga pole Balti riigid veel maailma esiotsas varem olnud. Aasta algul tõusis tippu kõigepealt Leedu ja siis Eesti. Läti suutis taset allpool hoida, aga nüüd on ka Läti päris tippu jõudnud.

See on suur erinevus võrreldes eelmise, 2020. aastaga, mil Balti riikide nakatumiste tase oli üks madalamaid terves maailmas. See võimaldas Balti riikidel luua reisimulli, mis oli unikaalne maailmas.

Leedus on viimase nädalaga tuvastatud igapäevaselt keskmiselt 74 nakatumist 100 000 elaniku kohta, Lätis on vastav number 72 ja Eestis 67. Kõigis kolmes Balti riigis on nakatumiste arvu kasv väga kiire.

Võrdluseks, Soomes on vastav nakatumiste tase 9 ja Rootsis 6 ehk ligikaudu 10 korda madalam. Venemaa nakatumiste tase on ametlikel andmetel 18, aga see võib olla suurem arvestades suurt suremust Venemaal.

Balti riikidest on kõige kõrgem vaktsineeritus Leedus, kus 59 protsenti elanikest on täielikult vaktsineeritud. Eestis ja Lätis on vastav tase 47 protsenti. Rootsis on vaktsineeritus 65 protsenti ja Soomes 66 protsenti.

Samas näiteks Tšehhis on nakatumiste tase 8, aga vaktsineeritus vaid 56 protsenti ehk madalam kui Leedus.

Täiskasvanutest on Leedus vaktsineeritud Euroopa haiguste kontrollikeskuse ECDC andmetel 70 protsenti, Eestis 63 ja Lätis 52 protsenti täiskasvanutest. Soomes on vastav tase 77 protsenti, Rootsis 79 protsenti ja Taanis 95 protsenti.

Kommentaarid
(Külastatud 4,703 korda, 1 külastust täna)