Iisraeli tippviroloog: kolmas vaktsiinidoos peaks andma pikemaajalise kaitse koroona Delta tüve vastu

Iisraeli tippviroloog dr Rivka Abulafia-Lapid ütles, et Delta variant peaks olema riigis seljatatud ja seda tänu kolmandale vaktsiinidoosile, mis peaks andma pikemaajalise kaitse.

Viroloog pakkus välja, et kolmanda doosi kaitse võib kesta isegi kuni aasta. Järgmisel 6-8 kuud peaks aga Iisraelis olema koroona koha pealt vaikne, vahendab Times of Israel.

Dr Rivka Abulafia-Lapid ütles, et neljas koroonalaine on Iisraelis lõppemas ning Delta variant uut lainet enam tõenäoliselt ei põhjusta. Samuti on vähetõenäoline mõne uue variandi laialdane levik lähiajal.

Iisrael peaks olema kaitstud tänu kolmandale vaktsiinidoosile, mis riigis kõigile anti. Kolmas doos peaks andma pikema immuunsuse koroona vastu.

Dr Rivka Abulafia-Lapid ütles, et tema prognoosi kohaselt kestab kolmanda doosi kaitse kuni aasta. Organismis peaks viiruse kohta püsima mälu pärast kolmandat doosi aasta aega.

Viroloog märkis samas, et uued variandid on ilmselt tulekul, aga mitte kohe, sest kolmas doos kaitseb ühiskonda. Viroloog ütles, et see on nii paljude teiste vaktsiinidega, et esimene doos annab organismile nö esimese õppetunni, teine doos jätab meelde ja kolmas doos tugevdab immuunsust.

Viroloog tõi näite papilloomviiruse vaktsiiniga, mida antakse Iisraelis vahetult peale sündi, siis 1-kuuselt ja 6-kuuselt. Rotaviiruse vaktsiin antakse 2-kuuselt, 4-kuuselt ja 18-kuuselt. Kõigil neil juhtudel annab kolmas doos pikaajalise immuunsuse.

Iisraelis on koroonaga nakatumiste arv hakanud langema ning see annab võimaluse hingetõmbeks haiglatele, sest ka raskete haigusjuhtude arv väheneb. Raskete juhtude arv on Iisraelis langenud 60 pealt nädalas 32 peale. Koroonasurmade arv on langenud kuu aja taguse 25 pealt päevas 13 peale.

See aga ei tähenda, et võitlus koroona vastu on läbi. Koroona puhul tulevad uued variandid, mis põhjustavad uusi haiguse laineid. Viroloog märkis, et suure tõenäosusega saab võitlus koroona vastu olema pidev ning uusi doose on vaja võtta iga 6-12 kuu tagant. Sellest peaks saama rutiin. Viroloog ütles, et see on nagu gripiga, kus tuleb end uute tüvede vastu vaktsineerida igal aastal.

Top virologist says Delta defeated, predicts 6+ months of COVID quiet for Israel

Israel has defeated the Delta variant of the coronavirus and can expect six to eight months of COVID quiet, according to a leading virologist. Dr. Rivka Abulafia-Lapid told The Times of Israel on Tuesday that the fourth wave is coming to an end, that Delta is highly unlikely to generate another wave, and that the strong spread of a new variant is improbable.

Kommentaarid
(Külastatud 546 korda, 1 külastust täna)