Helsingis avati R-kiosk, kus pole müüjat ega kassat

Helsingis Viikkis avati teisipäeval, 12. oktoobril uutmoodi R-kioski Go!, kus pole müüjat ega kassat. Kiosk on avatud 24 tundi ööpäevas.

Kioskisse pääseb sisse, kui laadida telefoni rakendus R-kioski Go. Rakenduse abil lisanduvad tooted ostukorvi ilma, et neid oleks vaja kusagil läbi „piiksutada”, vahendab Helsingin Uutiset.

Kogu tegevust juhitakse kioski laes olevate sensorite abil. Kui klient võtab riiulist toote, siis lisatakse see automaatselt korvi, ja kui toode tagasi pannakse, siis eemaldatakse see korvist.

Maksmine toimub rakenduse abil, kuhu klient on sisestanud oma andmed ja pangakaardi info. Rakenduse abil pääseb kioskisse sisse ja sealt välja.

Pilootprojekti asukohaks valiti välja Helsingi ülikooli Viikki keskus, kuna piirkonnas liigub palju tudengeid ja õppejõudusid. Sellised 24 tundi avatud poed muutuvad maailmas üha tavalisemaks. Soomeski tahetakse nüüd viia kioskid nendesse kohtadesse, kus on kliente, aga kus töötajatega kioski ülalpidamine end ära ei tasu.

Helsingis on varemgi avatud selliseid iseteeninduspoode. Uus R-kiosk erineb teistest selle poolest, et seal pole müüjat ega kassat. Valik on lai, aga müügil pole sigarette, alkoholi ega lotopileteid. Müügil on võileivad, joogid, maiustused, kohv ja saiakesed. Saiakesi küpsetatakse kohapeal, nii nagu ka muudes R-kioskites.

Kuivõrd töötajaid pole, siis on klientide jaoks olemas juhised. Kioskiga tegeleb eraldi ettevõtja ning vajadusel saab abi telefoni teel. Kioski väljapääsu juures on ka hädanupp, et keegi kioskisse kinni ei jääks.

Tulevikus on kavas selliseid kioskeid rajada näiteks haiglatesse ja büroohoonetesse.

R-kiosk on osa ettevõttest Reitan Convenience, millele kuuluvad R-kioskid Soomes, Narvesen Norras, Lätis ja Leedus, Pressbyrån Rootsis, 7-Eleven Norras, Rootsis ja Taanis, Yx 7-Eleven Norras, Rootsis ja Taanis, R-kiosk Eestis, Lietuvos Spauda Leedus, Caffeine Roasters kohvikud Lätis, Eestis, Leedus, Norras ja Taanis ning Northlandi kohvikud Norras. Soomes on kokku ligi 480 R-kioskit.

Täysin uudenlainen R-Kioski avataan Helsinkiin tiistaina: Ei kassaa eikä henkilökuntaa – tällainen on tuotevalikoima

Uudenlainen, ilman henkilökuntaa toimiva R-Kioski Go! avataan tiistaina Viikkiin. Kioski on auki 24 tuntia vuorokaudessa. Asiointi edellyttää alkuvaiheessa R-kioski Go-sovelluksen lataamista matkapuhelimeen. Sovelluksen avulla tuotteiden lisääminen ostoskoriin ja maksaminen onnistuu ilman tuotteiden skannaamista tai asiointia kassalla. Asiointi sujuu kioskin kattoon asennettujen sensorien avulla. Kun asiakas valitsee hyllyltä tuotteen, lisätään se automaattisesti sovelluksen ostoskoriin.

Kommentaarid
(Külastatud 1,532 korda, 1 külastust täna)