Arstid mures: Soome noorte hulgas levib info levinud valuvaigisti kohta, mille suur annus on tappev

Soome noorte hulgas levib uus ja ohtlik nähtus. Nimelt jagatakse sotsiaalmeedia kanalites valuvaigisti paratsetamooliga seotud enesetapu nippi.

Seda nippi on näinud ka Soome arstid. Selle kohta tegi sotsiaalmeedias sissekande noortearst Miila Halonen-Saari. Arst hoiatab, et Soomes saab seda ravimit osta enesetapuks vajaliku koguse ilma mingi retseptita.

Viimasel ajal on Soomes olnud palju paratsetamooli mürgistuse juhtumeid ja kõik need on seotud noortega. Kõik need juhtumid on kurvad, nii nagu ka enesetapud. Olukord peegeldab praegust noorte rasket olukorda. Koroonapandeemia ja sellega seotud muutused on olnud noorte jaoks rasked. Lisaks on paljud noored jäänud ilma abita.

Paratsetamool on vana, aga jätkuvalt kasutatav valuvaigisti. Paratsetamooli müüakse apteegis ilma retseptita mitme kaubamärgi all.

Enamasti muundub paratsetamool maksas ainevahetusjäägiks, mis eraldub organismist koos uriiniga. Kui aga paratsetamooli võetakse liiga palju, siis ei suuda maks seda enam töödelda, tekitavad mürgised ainevahetusjäägid, mis hakkavad maksarakke hävitama.

Vahetult pärast üledoosi võtmist ei pruugi inimesel olla vaevusi või tal võib olla kõhuvalu. Maksakahjustuse tekkimine võtab aega mitu päeva ja seda saab vältida, kui anda õigeaegselt vastumürki. Mürgistuse põhjustanud maksakahjustus võib aga olla nii ulatuslik, et inimene vajab maksa siirdamist või ta sureb.

Soomes on paratsetamooli mürgistused enamasti seotud teadmatusega, või hambavalu puhul võetakse seda liiga pikalt. Tahtlikke üledoose on vähe, aga enamasti on need juhtumid raskemad.

Paratsetamooli mürgistused on tavalisemad riikides, kus paratsetamooli müüakse suurtes kogustes ilma retseptita nagu näiteks Soomes.

Õigesti tarvitatuna on paratsetamool ohutu valuvaigisti. Eluohtlik kogus sõltub inimese kehakaalust, haigustest ning ravimite ja alkoholi koosmõjust. Lubatust suuremaid koguseid pole soovitav tarvitada.

Kui paratsetamooli on võetud liiga palju, peab viivitamatult abi otsima. Soome mürgistuskeskuse telefonid on 0800 147 111 või 09 471 977. Mürgistuste puhul antakse patsiendile esialgu sütt.

Kommentaarid
(Külastatud 1,131 korda, 1 külastust täna)