USA tunnistas, et Kabuli viimane droonirünnak oli viga – hukkus 10 süütut inimest

USA väitis algus, et droonirünnakus hukkusid ISIS-e võitlejad. Nüüd tunnistab USA kaitseministeerium, et ükski hukkunutest polnud tõenäoliselt ISIS-ega seotud.

USA poolt surmatud isikute hulgas oli 7 last. USA väitis varem, et autos olid ISIS-e võitlejad. Viga tunnistas USA armee kindral Frank McKenzie, kes ühtlasi palus vabandust.

Kindral McKenzie ütles pressikonverentsil, et tal oli rünnaku ajal kindel, et sellega hoitakse ära oht. Nüüd aga on uurimise käigus ilmnenud, et tegemist oli saatusliku veaga.

Auto pihta suunatud raketirünnakut põhjendati algul sellega, et autos olid lõhkeained, millega oli kavas rünnata Kabuli lennuvälja. Nüüd aga tunnistas kindral McKenzie, et tõenäoliselt ei hukkunud rünnakus ühtegi ISIS-e võitlejat ja sihtmärgiks olnud inimesed ei ohustanud USA sõjaväelasi.

Kindral McKenzie lükkas ümber väited selle kohta, et info sihtmärgi kohta tuli Talibanilt. Rünnak toimus kolm päeva pärast seda, kui ISIS-e pommirünnakus sai Kabuli lennuvälja surma 13 USA sõjaväelast ja kümneid afgaane.

USA sõjaväelased väitsid kuni viimase hetkeni, et rünnakus hukkusid ISIS-e võitlejad, aga USA ajakirjandus tegi juba varem kindlaks, et tegemist oli süütute inimestega. Möödunud nädalal avaldas väljaanne New York Times valvekaamerate salvestuste analüüsil ja hukkunute lähedastega tehtud intervjuude põhjal artikli, millest tuli välja, et USA oli eksinud sihtmärgiga. USA sõjaväelaste väited seadis kahtluse alla ka Washington Post.

New York Timesi artiklist tuli välja, et rünnaku sihtmärgiks olnud mees polnud mitte ISIS-e võitleja, vaid USA abiorganisatsiooni heaks töötanud mees. Autos olid lõhkeainete asemel veenõud ja sülearvutid.

Sihtmärgiks oli valitud elektri-insener Zemari Ahmadi, kes töötas aastaid USA abiorganisatsiooni heaks ning ootas evakueerimist USA-sse. New York Timesi andmetel ei kontrollinud USA sõjaväelased sihtmärki üle, vaid tegutsesid kahtlusaluse isiku liikumist arvestades. USA kaitseministeerium kaalub hukkunute omastele hüvitise maskmist.

USA kaitseminister Lloyd Austin ütles, et saadab kaastundeavalduse hukkunute lähedastele, palub andeks ja üritab sellest kohutavast veast õppust võtta.

Kommentaarid
(Külastatud 154 korda, 1 külastust täna)