Soomes valmis hilinemisega koroonapassi eelnõu – alaealistele on testimine tasuta, ülejäänud peavad maksma

Soomes valmis koroonapassi eelnõu, mis antakse üle parlamendi menetlusse. Pass on alternatiiv piirangutele. See võimaldab söögikohti lahti hoida ja korraldada üritusi, kus nõutakse üle 12-aastastelt passi. Passi kasutatakse siis, kui on kehtivad piirangud, aga pass ei pruugi eriti rakendust leida, kui piirangud kaotatakse.

Koroonapassi osas teeb valitsus otsuse homme teisipäeval, 21. septembril erakorralisel istungil. Koroonapassi võivad kasutada erafirmad nagu toitlustusettevõtted ja ürituste korraldajad, vahendab Yle.

Praktikas tähendab koroonapass Omakanta teenustest saadavat Euroopa koroonapassi. Omakanta teenuses on olemas tõendid vaktsineerimise, haiguse läbipõdemise või negatiivse koroonatesti kohta.

Koroonapassi kasutamine jääb aga ilmselt väheseks, sest valitsus on lubanud kaotada piirangud, kui on saavutatud 80-protsendiline vaktsineeritus.

Koroonapassist võib aga kasu olla siis, kui epideemia olukord taas halveneb ja piiranguid on vaja kasutusele võtta.

Eelnõu järgi on 12-17-aastaste laste testimine passi jaoks tasuta. Ülejäänud maksavad testide eest ise või lasevad end vaktsineerida. Koroonapassi eesmärk on hoida ühiskonda avatuna, mitte sundida inimesi vaktsineerima. Siiski soovitatakse kõigil lasta end vaktsineerida.

Koroonapass lisatakse nakkushaiguste seaduse paragrahvile 58, kus on käsitletud ohtlike nakkuste leviku ärahoidmise meetmeid.

Ettevõtted saavad kasutada kas passi või järgida kehtivaid piiranguid. Hügieeninõudeid on vaja järgida ka passi kasutamise korral. Koroonapassi ei saa kasutada siis, kui ettevõtte ruumid on vaja sulgeda.

Koroonapass kehtib vaid eraettevõtetes, avalikud ruumid nagu raamatukogud, muuseumid ja ujulad jäävad kõigile avatuks. Seda kaitseb põhiseadus.

Passi eelnõu pidi valmima juba septembri keskel, aga viivituse tõttu rakendub pass ilmselt alles oktoobri keskpaigas.

Valitsus peaks homme otsustama ka piiriületuse korra osas, kus praegust olukorda pikendatakse aasta lõpuni. Ohupiirkonnast Soome tulekul pole vaja teha testi, kui isikul on tõend läbi tehtud vaktsiinikuuri või viimase 6 kuu jooksul põetud koroonahaiguse kohta. Muudel juhtudel on testi tegemine kohustuslik.

Sarnaselt Soomega piiravad reisimist ka teised Euroopa riigid. Reisijate arv püsib selle tõttu väike, aga on kasvamas.

Tällainen on viivästynyt koronapassi: Alaikäisten testaaminen ilmaista, muut maksavat itse, käyttö rajattu yrityksiin

Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille. Esimerkiksi ravintolat, yleisö- ja kulttuuritapahtumat voivat vaatia yli 12-vuotiailta asiakkailtaan passin käyttöä, jos alueella on voimassa rajoituksia. Käyttö voi lopulta tosin olla vähäistä rajoitusten purkamisen takia. Hallitus päättää kauan odotetusta koronapassista ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa tiistaina. Ylen tietojen mukaan koronapassi voidaan vaatia kaikilta yli 12-vuotiailta.

Kommentaarid
(Külastatud 1,228 korda, 1 külastust täna)