Soomes on käesoleval aastal varastatud autodelt juba ligi 2000 katalüsaatorit

Soome autolammutuste liit kardab, et katalüsaatorite vargused rikuvad kogu selle valdkonna maine. Liit teeb tihedat koostööd politseiga, et ära hoida varastatud katalüsaatorite edasimüüki.

Ida-Uusimaa politsei sai Vantaal rutiinse liikluskontrolli käigus kätte kaks kahtlusalust katalüsaatorivarast. Meeste autost leiti kümneid sõiduautode alt ära võetud katalüsaatoreid ja kuriteo toimepanemise vahendid, vahendab Yle.

Politsei vahistas 8. septembril ühe ligi 20-aastase ja ühe ligi 40-aastase mehe kahtlustatuna Soome eri kohtades toime pandud katalüsaatorivargustes.

Kahtlusalused tunnistasid üles, et varastasid kümneid katalüsaatoreid. Politsei uurib nüüd meeste poolt toime pandud kuritegude ulatust. Juhtumite uurimine on keeruline, sest katalüsaatoritel puuduvad kindlad tunnusmärgid.

Politsei käib nüüd läbi kõik varguse juhtumid ja võrdleb neid meeste liikumisega. Nad on olnud politsei andmetel üsnagi aktiivsed. Mehed olevat tegutsenud omaette ja nad pole suurema kuritegeliku ühenduse osa.

Käesoleval aastal on Soomes katalüsaatorite vargused sagenenud. Aasta algusest septembrini on varastatud ligi 1800 katalüsaatorit. See on mitmekordne kogus võrreldes varasemate aastatega.

Katalüsaatorid ahvatlevad vargaid neis sisalduvate väärismetallide nagu roodiumi, pallaadiumi ja plaatina tõttu. Viimasel ajal on nende metallide hind tõusnud.

Eriti palju väärismetalle kasutati vanemate autode katalüsaatorites. Vana katalüsaatori eest võib lammutuskojas saada mitusada eurot. Ilma katalüsaatorita autot kasutada ei saa. Seetõttu valmistavad vargused palju meelehärmi.

Varga seisukohalt on asi väga lihtne, sest õigete vahenditega saab katalüsaatori auto alt kätte mõne minutiga. Politsei info kohaselt pannakse vargused toime öisel ajal, aga vargusi on olnud ka päise päeva ajal.

Kurjategijad sõidavad oma autoga teise auto kõrvale. Neil on olemas vastavad töövahendi ja tungraud, et autot veidi kergitada. Kurjategija ronib auto alla ja lõikab katalüsaatori välja mõne minutiga. Pärast seda lahkuvad kurjategijad sündmuskohalt.

Katalüsaatorivargusi on pandud toime korrusmajade hoovides, parklates ja tänava ääres. Varastatud on ka autolammutustest. Mõnel juhul on vargad katalüsaatoritest väärtusliku keraamilise massi eemaldanud või asendanud väärtuslikuma katalüsaatori vähem väärtuslikuga. Selline asi suurendab auto heitgaase ja on probleemiks ülevaatusel. Vargusi pannakse toime igal pool, kus võimalus avaneb.

Varastatud katalüsaatorid müüakse maha autolammustustele. Osa viiakse edasimüügiks välismaale. Autolammutused eemaldavad neist väärismetallid ja müüvad edasi. Enamus autolammutusi püüab välja selgitada katalüsaatorite päritolu. Autolammutused on mures, sest vargused rikuvad valdkonna mainet.

Autolammutuste lidu kodulehel saab teha teate varastatud katalüsaatori kohta, kust see info liigub liidu liikmetele ja poolitseile. Pärast seda on soovitav teha kuriteoteade.

Autolammutuste liit tahab ühtlasi vähendada sularaha tehinguid üle 500 euroste summade puhul. Raha kandmine arvele suurendab läbipaistvust. Lisaks soovitatakse müüjate andmed kirja panna.

Varas tarvitsee vain muutaman minuutin ja autosi on ajokelvoton – katalysaattorivarkaat iskeneet lähes 2 000 kertaa tänä vuonna

Suomen Romukauppiaiden Liitto pelkää alan villien toimijoiden pilaavan kaikkien maineen. Liitto tekee tiivistä yhteistyötä poliisin kanssa estääkseen varastettujen katalysaattorien jälleenmyyntiä. Itä-Uudenmaan poliisi nappasi viime viikonloppuna kiinni kaksi katalysaattorivarkauksista epäiltyä miestä. Poliisi pysäytti heidät tavallisessa liikenneratsiassa Vantaalla. Miesten autosta löytyi kymmenen henkilöauton pohjasta irrotettua katalysaattoria ja rikoksentekovälineet.

Kommentaarid
(Külastatud 278 korda, 1 külastust täna)