Soomes hääbub koroonaepideemia – kaks vaktsiinidoosi annavad hea kaitse nakatumise eest

Soomes on uute koroonajuhtumite arv vähenemas, kuid endiselt avastatakse palju nakatumisi. 35. nädalal (30. august – 5. september) lisandus kokku 3842 uut haigusjuhtu, mis oli umbes 300 võrra vähem kui eelneval nädalal, mil lisandus 4175 haigusjuhtu.

Viimase kahe nädala jooksul oli 100 000 elaniku kohta 145 uut nakatumist, mida on 16 protsenti vähem kui kahel eelneval nädalal, mil 100 000 elaniku kohta oli 172 nakatumist, edastavad terviseamet ning sotsiaal- ja terviseministeerium värskes nädala ülevaates.

Eelmisel nädalal tehti üle 169 000 koroonaviiruse testi. Positiivsete testide osakaal testitud proovides on jätkuvalt vähenenud, püsides eelmisel nädalal ligikaudu 2,3 ​​protsendi juures. Avastatud nakatumistest oli 5 protsenti välismaalt ja 0,3 protsenti nende nakatumiste järgsed nakatumised.

Nakatumiste kohene avastamine ja karantiin on tõhusad edasiste nakatumiste vältimiseks. 35. nädalal pandi karantiini 11 849 inimest, peaaegu sama palju kui eelneval nädalal.

Suurem osa haiglaravi vajavatest patsientidest on vaktsineerimata

Üle 12-aastastest elanikest on esimese vaktsiinidoosi saanud 82,4 protsenti ja teise doosi 61,3 protsenti.

Võrreldes vaktsineeritud isikutega on vaktsineerimata inimestel oluliselt suurem nakatumise ja haigestumise oht. Viimase kahe nädala jooksul on kõige rohkem nakatunud 10–49-aastaseid vaktsineerimata inimesi, umbes 400 juhtu 100 000 inimese kohta. Seevastu nakatumiste esinemissagedus oli kõigis vanuserühmades täieliku vaktsiinikuuri saanud patsientidel väga madal ja isegi neil, kes said esimese doosi, oli esinemissagedus enam kui poole võrra väiksem kui vaktsineerimata patsientidel.

Arstiabi koormus on viimastel nädalatel jäänud samaks. Koormus on umbes kolmandik 2020. aasta kevadistest tipp-perioodidest. Enamik haiglaravi vajavatest patsientidest on vaktsineerimata. Koroonapatsiente oli 8. septembri seisuga ravipiirkondade info kohaselt kokku 98, neist 22 intensiivravi osakondades. Haigusega seotud surmade arv oli 8. septembri seisuga 1039.

Epidemioloogilise olukorra kohta tehakse ülevaade kord nädalas. Seirearuanne avaldatakse neljapäeviti kell 10.00

Täna avaldatud epideemia seirearuanne ja varasemad aruanded on kättesaadavad terviseameti veebisaidil.

Kommentaarid
(Külastatud 1,479 korda, 1 külastust täna)