Soome valitsus taotleb piiriületuse piirangute jätkamist aasta lõpuni

Soome valitsus esitas parlamendile eelnõu, milles taotleb nakkushaiguste seadusega võimaldatud piiriületuse piirangute jätkamist kuni aasta lõpuni.

Sätete eesmärk on kaitsta elanikkonna tervist, vältides võõrast päritolu koroonaviirusega nakatumiste levikut Soome. Valitsuse eelnõu kohaselt on mitmes ELi riigis kehtestatud vastavad terviseohutuse meetmed.

Soome saabuvatelt isikutelt (sündinud 2005. aastal või varem) nõutakse enne Soome saabumist tõendit kas viimase 6 kuu jooksul läbi põetud koroonahaiguse, tunnustatud koroonaviiruse vaktsiinikuuri või negatiivse tulemusega koroonaviiruse testi kohta. Need, kellel on enne Soome saabumist tõend usaldusväärse koroonaviiruse testi kohta, mille tulemus on negatiivne, või saadud esimene koroonaviiruse vaktsiinidoos, peavad teise testi tegema 72–120 tunni jooksul pärast sisenemist. Teise võimalusena peab inimene tegema koroonaviiruse testi Soome saabumisel ja teise testi 72–120 tunni jooksul.

Tõendi esitamise ja testi tegemise kohustus ei kehti isikutele, kes viimase 14 päeva jooksul enne Soome sisenemist on elanud ainult riigis või piirkonnas, kus koroonaviirusega haigestumine või muteerunud viiruse levik ei kujuta epideemiale ohtu. Need riigid ja territooriumid pannakse paika valitsuse määrusega.

Eelnõuga tehakse ettepanek lisada nakkushaiguste seadusesse sätted ametialase abi andmise kohta. Abistava ametiasutusena lisatakse toll. Muudatus võimaldab tollil pakkuda ametialast abi tervisetõendite kontrollimiseks.

Nakkushaiguste seaduse praegused sätted kehtivad kuni 15. oktoobrini 2021 ja uus eelnõu pikendab nende kehtivust. Seadus jõustub 16. oktoobril 2021 ja seaduse ajutised sätted kehtivad kuni 31. detsembrini 2021.

Kommentaarid
(Külastatud 987 korda, 1 külastust täna)