Soome vaktsiiniasjatundja: kahe doosiga võib hakata elama normaalset elu

Kuigi maailmas räägitakse viimasel ajal palju vaktsiinide mõju kadumisest ja vajadusest veel kolmanda vaktsiinidoosi järele, kinnitab Soome vaktsiiniuuringute keskuse juht Mika Rämet, et kahest doosist piisab selleks, et hakata normaalset elu elama.

„Kui kahe doosiga ei saa hakata normaalset elu elama, siis ei saa seda teha enam kunagi,” ütles Rämet, kui temalt küsiti, kas kahe doosiga võib hakata normaalset elu elama, vahendab Iltalehti.

Soomes on saanud ligi 4 miljonit inimest esimese vaktsiinidoosi ja 2,8 miljonit teise doosi. Lisaks on Soome terviseameti info kohaselt vaktsiinide mõju haiguse vastu eriti hea.

Soomes hakati hiljuti andma teisi doose senise 12 nädala asemel kuus nädalat peale esimest, et kiirendada vaktsiinide andmist. Seetõttu on Rämeti väitel põhjust rääkida normaalse elu taastamisest nii töökohtadel kui ka avalikes kohtades ning kultuuriüritustel.

Sotsiaalmeedias on viimasel ajal palju küsitud, miks peab töökohtadel jätkuvalt näomaski kandma. Rämet ütles selle peale, et inimesel on õigus kanda maski, kui ta seda soovib. Aga kui kaks inimest, kes koos töötavad, leiavad, et maski pole vaja, siis peaks olema ka selline asi võimalik.

Soome peaminister Sanna Marin ütles neljapäeval, et 80 protsenti võiks olla see vaktsineerituse piir, kust alates võib piirangud kaotada. Rämet täpsustas, et see käib täiskasvanud vaktsineeritute kohta. Tema väitel pole õiglane, kui hakatakse ootama ühiskonna avamist, kuni jõutakse ära vaktsineerida 12-18-aastased lapsed. Rämeti väitel on lastel juba peale esimest vaktsiinidoosi oht raskelt haigestuda nii väike, et see ei koorma liigselt meditsiini. Täiskasvanutest aga peaks saama 80 protsenti vaktsineeritud.

Vahva viesti tuplarokotetuille: on aika elää normaalia elämää

Jos täysin rokotettuna ei voi elää normaalisti, niin sitten ei voi varmaan koskaan, asiantuntija sanoo. Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja sanoo, että tuplarokotetut voivat palailla normaaliin, vanhaan arkeen. Hänen mukaansa keskustelu arjen pelisäännöistä on avattava nyt, sillä rokotekattavuus on jo varsin korkea. Esimerkiksi maskien käytöstä voisi puhua työyhteisöjen sisällä.

Kommentaarid
(Külastatud 770 korda, 1 külastust täna)