Soome teadlase väitel on vaid aja küsimus, mil tekib koroona mutatsioon, mille vastu vaktsiinid ei aita – mõju on kõige suurem kõrge vaktsineeritusega riikides

Maailma terviseorganisatsioon WHO on hoiatanud, et vaktsiinipuudus Aafrikas suurendab uute ja ohtlike koroona mutatsioonide tekke ohtu.

Soome evolutsioonibioloog Tuomas Aivelo ütles, et praegu on maailmas levinuim koroona mutatsioon, mille WHO on nimetanud Delta variandiks. Tulevikus võib aga olukord muutuda. Kui inimesi on rohkem vaktsineeritud, kerkib esile mõni muu variant, vahendab MTV.

Delta võimalused jäävad väiksemaks, kui vaktsineerimisega edasi minnakse, kuna Delta ei levi eriti hästi vaktsineeritud inimeste seas. Beeta variant, mis hakkas levima Lõuna-Aafrikas, ei levi nii hästi, aga suudab paremini vaktsiinidest läbi murda.

Järgmisena hakkavad tõenäoliselt levima need variandid, mis suudavad paremini vaktsiinide kaitsest läbi murda. Nad ei pruugi levida nii kiiresti kui Delta, aga kuivõrd vaktsiinid nende peal ei tööta, saavad nad eelise.

Täpset aega on raske öelda, aga uus koroona variant tuleb Aivelo sõnul „varem või hiljem”. Samuti on võimalik, et uue variandi puhul on ühendatud Delta levimise kiirus ja Beeta omadus vaktsiinide kaitsest läbi murda.

Aivelo sõnul on uue variandi mõju suurim seal, kus on rohkem inimesi vaktsineeritud, näiteks Soomes.

Kommentaarid
(Külastatud 3,218 korda, 1 külastust täna)