Soome piiril Lapimaal ei kontrollita enam koroonatõendeid ega tehta teste – kuidas see võimalik on?

Lapimaal Soome ja Rootsi ning Norra piiridel ei kontrollita enam koroonatõendeid ega tehta teste. Lapi ravipiirkonna nakkushaiguste peaarst Markku Broas ütles, et selline kord kehtib juba alates 9. septembrist.

Broasi väitel röövivad kontrollid ja testimised asjatult ressursse ning need on asendatud reisijate juhendamisega piiril, vahendab Ilta-Sanomat.

See tähendab, et keegi ei kontrolli enam Lapimaal, kas isik saabub näiteks suure koroonaohuga piirkonnast. Mõte on selles, et vastutus lasub nakkushaiguste seaduse järgi reisijal endal. Lapimaal loodetakse nüüd reisijate peale.

Broas ütles, et kontrolli kaotamise taga on Rootsi ja Norraga piirnevate omavalitsuste arstide otsus. Piirivalvurid jagavad pisteliselt piiriületajatele infot. Selline tegevus on kooskõlastatud sotsiaal- ja terviseministeeriumiga.

See tähendab, et piiril keegi „vahele” jääda ei saa, sest piirivalve jagab ainult infot, mitte ei kontrolli tõendeid.

Broas märgib, et Lapimaal ei peeta piiriületust ohuks tervisele. Aga olukord võib muutuda ja siis muutub ka tegevus.

Uus kord ei käi Soome-Vene piiri kohta ega teiste piiriületuskohtade kohta Lapimaal, kuhu saabuvad reisijad väljastpoolt Euroopa Liitu. Näiteks kui Suurbritanniast saabub reisija lennukiga Soome, siis toimub piirikontroll ja neil peab olema tõend kahe vaktsiinidoosi kohta. Briti turistide puhul ei piisa pelgalt negatiivsest koroonatesti tulemusest.

Seaduse järgi peavad Soome saabujad esitama koroonatõendi ja/või osalema kohustuslikus tervisekontrollis ning tegema vajadusel koroonatesti. See kord erineb eri piiriületuskohtades. Seadus annab ametivõimudele vabaduse otsustada, milline see kontroll olema peab.

Soome tulijatelt nõutakse tõendit läbi tehtud vaktsiinikuuri, viimase 6 kuu jooksul läbi põetud koroonahaiguse või enne Soome saabumist tehtud usaldusväärse negatiivse koroonatesti kohta. Erandiks on pärast 2005. aastat sündinud, teatud elukutsete esindajad ja madala ohuga piirkondadest saabunud inimesed.

Madala ohuga piirkonnad on praeguse seisuga: Hongkong, Taiwan, Hiina, Malta, Ungari, Poola, Macao, Uus-Meremaa ja Vatikan.

Lisaks ei nõuta tõendeid ega teste järgmistest Soomega piirnevatest omavalitsustest tulijatelt: Norra Omasvuono, Kaivuono, Raisi, Koutokeino, Kaarasjoki, Teno, Uuniemi ja Lõuna-Varangi vallad ning Rootsi Haaparanta, Kiiruna, Pajala ja Ylitornio vallad.

See tähendab, et Lapimaal ei nõuta tulijatelt tõendeid ega teste, välja arvatud Vene piir. Lapimaa maapiiripunktides on piiriületus põhiliselt Rootsi ja Norraga piirnevate piiriületuskohtades. Jaanuarist augustini ületas Venemaa-Soome piiri Lapimaal vaid 450 sõidukit, samal ajal kui Rootsi ja Norra vahel ületas piiri üle 100 000 sõiduki.

Vene piiriületuse puhul on probleemiks saanud see, et Venemaa kasutusel olevat Sputniku vaktsiini Soomes ei tunnistata ja sellega piiriületusel ei arvestata.

Lapin rajoilla ei enää testata tai tarkasteta koronatodistuksia

IS:n saamien tietojen mukaan Lapin Norjan ja Ruotsin vastaisilla rajanylityspaikoilla ei enää vahdita maahantulijoiden koronatodistuksia tai tehdä testejä. Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas vahvistaa IS:lle, että näin on toimittu 9. syyskuuta alkaen. Broasin mukaan tarkastamiset ja testaamiset sitovat resursseja ja ne on korvattu siksi “maahantuleville annettavalla ohjeistuksella pelisäännöistä.”

Kommentaarid
(Külastatud 809 korda, 1 külastust täna)