Soome koroona nädala ülevaade: nakatumiste vähenemise hoog on raugenud, haiglaravi vajadus püsib endine

Soomes on uute koroonajuhtumite arv jätkuvalt vähenenud, kuid eelmisel nädalal avaldunud soodne areng on aeglustunud. Eelmisel, 34. nädalal teatati kokku 4064 uuest haigusjuhust, mida on umbes 300 võrra vähem kui eelneval nädalal, mil teatati 4386 haigestumisest. Haigus levib jätkuvalt, eriti noorte ja täiskasvanud vaktsineerimata inimeste seas.

Viimase kahe nädala jooksul (16. – 29. august) esines 152 uut nakatumist saja tuhande elaniku kohta, mida on 18 protsenti vähem kui kahel eelneval nädalal (2. – 15. august), mil oli 185 nakatumist saja tuhande elaniku kohta, edastavad terviseamet ning sotsiaal- ja terviseministeerium värskes nädala ülevaates.

Epideemia on praegu tugevaim vaktsineerimata tööealiste inimeste seas, kuid ka nende arv on hakanud vähenema. Kuigi pärast suveepideemiat on lastel esinenud üha rohkem juhtumeid, on koroonaviiruse juhtumeid vaktsineerimata tööealistel täiskasvanutel siiski rohkem kui alla 10-aastastel lastel.

Rekordarv teste

Koroonatestide tegemine on jätkuvalt aktiivne. Eelmisel nädalal tehti rekordarv teste, üle 172 000. Positiivsete testide osakaal testitud proovides on jätkuvalt vähenenud, jäädes eelmisel nädalal 2,4 protsendile. Avastatud nakatumistest olid 5 protsenti pärit välismaalt ja 0,5 protsenti nende välismaal saadud nakatumiste järgsed nakatumised.

Nakatumiste kohene avastamine ja karantiin on tõhusad meetmed edasiste nakatumiste vältimiseks. 34. nädalal pandi karantiini 11 123 inimest, mida on umbes viiendiku võrra vähem kui eelmisel nädalal. Mõnes piirkonnas on nakatumiste jälgimine tugevalt ülekoormatud ning isolatsiooni ja karantiini seadmine viibib.

Suur hulk juhtumeid paneb esmatasandi tervishoiule olulise koormuse ja väljendub sotsiaal- ja tervishoiutöötajate vähesuses ning seega ka erihooldusega patsientide järelravi osutamises.

Vajadus eriarstiabi järele on viimastel nädalatel jäänud suhteliselt madalaks. Koroonapatsiente oli 1. septembri seisuga ravipiirkondade enda teadete kohaselt kokku 97, neist 21 intensiivravi osakondades. Kogu epideemia ajal on haigustest tingitud surmajuhtumeid teatatud 1. septembri seisuga kokku 1030.

Pool elanikkonnast on saanud teise vaktsiinidoosi

Üleriigiliselt on umbes 72 protsenti elanikkonnast saanud vähemalt ühe vaktsiinidoosi ja 50 protsenti on saanud teise doosi. 12-15-aastaste vanuserühmas on umbes 57 protsenti saanud juba esimese vaktsiinidoosi. Kõikides üle 40-aastastes vanuserühmades on esimese vaktsiinidoosi saanud üle 80 protsendi, kuid noorte täiskasvanute vaktsineeritus on aeglustunud. Esimese vaktsiinidoosi on saanud 71 protsenti 16-29-aastastest.

Epidemioloogilise olukorra aruanne edastatakse kord nädalas. Seirearuanne avaldatakse neljapäeviti kell 10.00. Täna avaldatud epideemia seirearuanne ja varasemad aruanded on kättesaadavad terviseameti veebisaidil.

Kommentaarid
(Külastatud 956 korda, 1 külastust täna)